Nem egy hétköznapi alapanyag a béka. Az angolok által “csigazabálónak” és “békazabálónak” is titulált franciák – mondjuk erről annyit, hogy mint kiderült, a britek ősei fogyasztották először, már nyolcezer évvel ezelőtt – kedvelik, legtöbbször előételként fogyasztják, baguettel tunkolva a szaftját. Olyannyira “hétköznapinak” számít, hogy elkészített válatozata pl a nagyobb hipermarketek sima hűtős polcain ugyanúgy megtalálható mint a pácolt halak, a hallevesek, halkrémek és társaik.
Mára már több helyen is hozzá lehet jutni fagyasztott békacombhoz, amelynek sajnos igen borsós ára van, és egyáltalán nem kiadós, mert a csontokon igencsak kevés hús található, de ha be tudjuk szerezni valamikor egy kis kuriózumként érdemes elkészíteni.
A húsa nagyon jó értékekkel rendelkezik:
Ízre olyan mintha csirkeszárnyakat falatoznánk, így aki nem tudja, hogy békacomb hiheti rá, hogy csirkét eszik. A fehérbor és a citrom jól illik hozzá, így tálalás előtt érdemes még egy kevés frissítő citromlevet ráfacsarni!
Mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, szója-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
500 gramm békacomb
3 ek olívaolaj
1/2 póréhagyma
20 cl fehérbor
só
bors
1 fokhagymagerezd
1 csomó petrezselyem
1 citrom
ELKÉSZÍTÉS
A megtisztított és felaprított póréhagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon, majd keverjük bele a megtisztított és fokhagymapréssel átnyomott fokhagymát is. Adjuk hozzá a megmosott és szárazra törölt békacombokat, és süssük mindkét oldalukat 3-4 percig. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel a fehérborral és ugyanennyi vízzel. Adjuk hozzá a megmosott és felaprított petrezselymet és fedő alatt főzzük készre kb 15-20 perc alatt. Tálalás előtt facsarjuk rá a citromlevet!
Kommentek