Ha van olyan, hogy egy leves ízileg szép, akkor ez az! A zeller domináns ízét egy kicsit meglágyítja az alma és a burgonya. Összességében, egy finom, őszi krémes, habos zellerkrémlevest kapunk. Ha ehhez még elkészítjük a zelleres sajtkosárkákat, biztos, hogy osztatlant sikert arat ez a finomság.
Amennyiben a sajtkosárkákat rizs vagy kukoricadarából készítjük, úgy a glutén-, lisztmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! A receptben szereplő tejszín helyett használható növényi tejszín (pl. mandulatejszín), és az ementáli helyett növényi sajt is, így a tejmentes diétákban is fogyasztható!.
HOZZÁVALÓK
1 nagyobb zeller
2 db alma
1 nagyobb burgonya
fél póréhagyma
2 dl tejszín
2 evőkanál kókuszzsír
fél liter zöldségalaplé
só, bors, szerecsendió
ZELLERES SAJTKOSÁRKÁKHOZ:
10 deka reszelt ementáli
1 tojás
4 ek búzadara v. rizsdara
1 marék apróra vágott zellerlevél
2 ek tejszín
só, bors, szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS
A zöldségeket mossuk, majd tisztítsuk meg. Egy nagylyukú reszelőn reszeljük le a zellert, az almát és a burgonyát. A póréhagymát karikázzuk fel, majd a zsiradékon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a lereszelt zöldségeket, majd öntsük fel a zöldségalaplével és főzzük puhára.
Turmixoljuk össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjunk hozzá őrölt szerecsendiót, öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk fel!
Ha nagyon sűrűnek találjuk, nyugodtan tegyünk még hozzá vizet!
Tegyük félre, addig csináljuk meg a ZELLERES SAJTKOSÁRKÁKat!
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
Egy tálba üssük fel a tojást, villával habosítsuk fel, adjuk hozzá a tejszínt, a reszelt sajtot és a darát. Sózzuk, borsozzuk meg, majd szórjuk hozzá az őrölt szerecsendiót is.
Szórjuk meg az apróra vágott zellerrel, majd forgassuk össze az egészet.
Kanalazzuk a masszát egy kisebb méretű szilikon muffinforma mélyedéseibe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
Ezt mindenképpen kipróbálom. Nagyon finomnak hangzik. 🙂