Chez Sandra

KECSKESAJT LEVENDULAMÉZZEL

A csodálatos Provence-i táj látványával és illatával szükségszerűen együtt jár a levendula méz is. Különösen nagyra értékelik a “műértők” ezt a kincset. Szerencsére Magyarországon is egyre több helyen fellelhető már a boltok polcain. A dolgos méhek munkáját augusztus-szeptemberben (közvetlenül a levendula virágzási időszaka után) “takarítják be”. Borostyán sárga vagy elefántcsont-fehér színű, jellegzetesen kellemes illatú méz,… Tovább »

RATATOUILLE, A DÉL ÍZE…

A ratatouille [ratatuj] neve sok embernek ismerősen hangozhat. Ha máshonnan nem, a L’ecsó (franciául Ratatouille) c. Walt Disney meséből. Mondjuk a mese címe egy kis szójátékot is rejt magában, hiszen a főhős egy patkány, ami franciául “rat”. És ugye a fontos ételkritikusnak Ő készíti el a ratatouille-t vagyis a francia lecsót. De mi is az… Tovább »

Fougasse – pain provençal

Ez a lapos, furcsa alakú kenyér a fougasse ami a “pain provençal”, vagyis a provence-i kenyér az olasz focaccia vagy fougace helyi megfelelője, amely a latin “Panis focacius”-ból származik. Annyira szép, egyedi, hogy már ránézésre is összefut az ember szájában a nyál. Hát ha még meg is kóstolja… Egyszerűen mondva: ellenállhatatlan. Ez egy meglehetősen lapos,… Tovább »

Provence…

A legtöbb Franciaországba látogató, sőt továbbmegyek, még a franciák is, Párizs után a leginkább látni vágyott helye Provence és a Côte d’Azur.  Sokan elolvasták biztosan Peter Mayle “Egy év Provenceban” című könyvét, vagy egyszerűen csak szívesen látnák a történelmi városokat Avignon, Arles, vagy éppen az elegáns Aix-en-Provence-t.  De az is lehet, hogy azért vágynak ide,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!