Chez Sandra

Minimum gluténmentes palacsinták és a francia palacsinta nap

Minden évben február 2-án rendezik meg (40 nappal karacsony után) a La chandeleur-t, azaz a fény ünnepét Franciaországban. Ekkortájt farsang idején Magyarországon legalább egyszer általában asztalra kerül a fánk. De ami magyaroknál a fánk, más országokban ez a palacsinta….     Ez a gyerekek körében egy nagyon kedvelt időszak, ilyenkor ugyanis palacsinta van palacsintával… Oly annyira… Tovább »

GALETTE DES ROIS – avagy vízkereszt lepény

Vízkereszt, vagy amit akartok… Vagyis francia módra: ha Vízkereszt, akkor GALETTE DES ROIS [gálett dé roá]. Január hatodika nem csupán a “hivatalos” karácsonyfabontás ideje, hanem Franciaországban ezidőtájt a bevásárlóközpontok, és pékségek polcait ellepi a “királyok lepénye”.  Ez eredetileg egy mandulás (frangipan) töltelékkel töltött leveles tésztából készült sütemény, de mostanság már több ízben – pl.: csokoládés, körtés,… Tovább »

Francia Húsvét (Pâques) és húsvéti csokoládétrend

Franciaországban ugyanúgy mint más országokban a különféle vallási szertartásokkal Jézus újjászületését ünneplik. De mi köze ehhez a kis nyulaknak, a csokoládénak és a 800 €-s tojásnak?         Az uralkodó vallás Franciaországban is a római katolikus (90%). Nincs olyan város vagy falu ahol ne lenne legalább egy templom. (Sok kis faluban nem is… Tovább »

Az új Beaujolais megérkezett – Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Beaujolais Franciaország egyik történelmi borvidéke.  Az ország keleti felében, Lyontól északra található, amely két régió (Rhône-Alpes és Burgundia) egy-egy megyéjének (Rhône és Saône-et-Loire) vidékét foglalja magában.  Bár közigazgatásilag Burgundiához tartozik (annak a legdélibb része), de nemzetközileg önállóan is (el)ismert, hiszen egy nagymúltú bortermelő vidék.  Borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül. … Tovább »

KARÁCSONYI PULYKA

Az adventi szigorú böjtölés után mindenkinél más kerül az ünnepi asztalra, kezdve a vadkantól a libáig. Persze ezt is az emberek anyagi helyzete nagyban meghatározza, mindenesetre a liba népszerű étel volt régebben is. A pulyka csak az 1520-as évektől terjedt el Európában, miután a spanyolok behozták az újvilágból.  Mint sok helyen, Franciaországban az egyik legnépszerűbb karácsonyi… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!