Chez Sandra

MINDENMENTES francia káposzta

A choucroute (ejtsd:sukrut) a franciák, legfőképpen Alsace térségének húsos-káposztás egytálétele. Kicsit hajaz a székely káposztára, de mégsem teljesen ugyanaz. Mi nem vagyunk nagy sertésfogyasztók (szinte semennyire), de ehhez mindig húsos szalonnát, és kolbászt használok. Otthon is könnyen elkészíthető, viszont érdemes alaposan kimosni a káposztát, mert a francia sokkal kevésbé intenzív ízű mint magyar társa. A… Tovább »

GALETTE DES ROIS – avagy vízkereszt lepény

Vízkereszt, vagy amit akartok… Vagyis francia módra: ha Vízkereszt, akkor GALETTE DES ROIS [gálett dé roá]. Január hatodika nem csupán a “hivatalos” karácsonyfabontás ideje, hanem Franciaországban ezidőtájt a bevásárlóközpontok, és pékségek polcait ellepi a “királyok lepénye”.  Ez eredetileg egy mandulás (frangipan) töltelékkel töltött leveles tésztából készült sütemény, de mostanság már több ízben – pl.: csokoládés, körtés,… Tovább »

MINDENMENTES soupe á l’oignon – FRANCIA HAGYMALEVES (glutén-, liszt-, tojás-, tejmentes)

Többször ettem már több helyen hagymalevest. Ettem már olyat ami tejszínnel készült, ami tejszín nélkül de turmixolva. De az igazi, eredeti vagyis tradicionális recept: pürésítve sincs, és tejszínt sem tartalmaz.   Az elkészítése egyszerű, gyorsan meg is van, és egy remek lehetőség a “vasárnapi húsleves” továbbhasznosítására is. De egy vendégséget is könnyen építhetünk rá, mert… Tovább »

MINDENMENTES vinaigrette – a franciák salátaöntete

A tartalmas, nehéz, esetenként tejszínes/joghurtos salátaöntetek helyett érdemes kipróbálni a franciák körében igen kedvelt öntetet. Akár zöldsalátákra, akár paradicsommal, uborkával, vagy bármilyen más zöldséggel készülő salátához jól illik!    Nagyon egyszerű elkészíteni, a titka a megfelelő arányok betartásán múlik!   Nálam most még került bele pici chili is, de ez nem tartozik az alaprecepthez. Viszont… Tovább »

Glutén-, és tejmentes Quiche Lorraine

Quiche (ejtsd: kis) a francia konyha, ezen belül is Alsace egyik igen kedvelt étele. Nálunk most egy glutén-, és tejmentes verziója készült, amely alapját egy elő/vakon sütött kosár adja, melybe később egy tojásos- rizstejszínes- szalonnás töltelék kerül. A glutén-, tej-, és fehér cukormentes diétákban fogyasztható!         HOZZÁVALÓK   A tésztához150 gramm lenmagliszt50… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!