Chez Sandra

GLUTÉNMENTES KELBIMBÓ – CHOU DE BRUXELLES – KÉPRŐL-KÉPRE (LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE)

A kelbimbó vagy ahogy sok helyen ismerik, bimbós kel eredetileg a Földközi-tenger mellékén honos növény volt. A 13. században aztán Belgiumban nemesítették, erre is utal a francia neve: chou de Bruxelles, de igazi európai ismertséget csak a 18. századtól tudhat magáénak. A középkori Belgiumban nagyon kevés volt a művelhető föld, így olyan növényeket telepítettek, amelyek… Tovább »

PAPRIKÁS KRUMPLI – KRUMPLIPAPRIKÁS

A hűvösebb idő beköszöntével bizony többször kerül az asztalra nehezebb és tartalmas étel. Az egyik ilyen a paprikás krumpli. Van aki kolbásszal készíti, van aki virslivel, van aki mindkettővel.  Abban azonban mindenki közös nevezőre jut, hogy igazi magyaros étel a maga paprikás, laktató valójával.   Ezért is hívták régebben a szegények ételének, de a tehetősebbek… Tovább »

COUSCOUS [KUSZKUSZ]

Couscous története A mai couscous kis szemcsékből vagy golyócskákból áll. Dara lisztből készül (durumbúzából). Hasonlít polenta-hoz, vagy a búzadarához, csak valamivel nagyobb.  Azonban a couscous kifejezés eredetileg a lisztfeldolgozás módjára utalt. A couscous gyakran készül kölesből, árpából vagy egyéb magvakból.  A couscous olyan régi, mint tészta. Bár az tény, hogy sok történész azzal érvel, hogy a couscous régebbre nyúlik vissza mint a tészta, egészen a 10. századig…. Tovább »

GARNÉLA – CREVETTE

Francia neve: Crevette Latin neve: Crangon Crangon, Palaemonidae, Eucyphidae Angol neve: Prawn Német neve: Garnele Mérete: 4 – 10 cm hosszú Minden tengerben, óceánban megtalálható valamelyik fajuk (nem nehéz, hiszen több ezer létezik). A színe általában rózsaszín vagy egészen világos barna, de létezik olyan válfaja is, ami teljesen átlátszó. Az Északi-tengerből 10-12 ezer tonna garnéla rákot… Tovább »

AVOCADO – A SZERELMI AFRODIZIÁKUM

Az avocado ősi dél- amerikai növény, már 5000 évvel i.e. fogyasztották. Ezt a nagyon finom zöldséget (vagy gyümölcsöt?) Európában a  spanyolok honosították meg a XVI. században. Nagyon tápláló sok proteint és olajat tartalmaz, energiatartalma 100g-ban  160kcl. Kevés cukor tartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak jó hatással vannak a szívre,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!