A piskóta szerintem a legtutibb desszert. Lehet köralakúra sütni, és krémmel tölteni, lehet tekercsként készíteni, egy finom krémmel, vagy lekvárral megtöltve és feltekerve már kínálható is.
Ha van egy bombabiztos alapreceptünk, mellé biztos nem lőhetünk vele.
Van aki a szódabikarbónára vagy a sütőporra esküszik a piskóta készítésekor, én egyiket sem használom hozzá. A tojásokat az édesítővel jó habosra verem a robotgéppel , majd kanalanként adagolom hozzá a lisztet.
A méretét könnyű növelni vagy csökkenteni, mert arányaiban az 1:1:1 elvét használom hozzá: 1 nagy tojás, 1 púpos evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál cukor v. édesítő (eritritolból 1 púpos evőkanálnyival érdemes számolni!). (Én egy átlagos tepsinyi mérethez általában 4 tojásból csinálom).
Lisztből lehet készíteni fehér liszttel is, rizsliszttel is, vagy akár kukoricaliszttel is. Nálam most 3 evőkanálnyi rizsliszt és egy evőkanálnyi kukoricaliszt került bele, de ha csak kukoricaliszttel készül gyönyörű sárga lesz.
Tényleg elronthatatlan, villámgyorsan megsüthető, csak meg kell kenni, fel kell tekerni és már ehető is.
A glutén-, liszt-, tej-, szójamentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
4 nagy tojás
4 púpozott evőkanál liszt
4 csapott evőkanál cukor v. 4 púpos evőkanál eritritol
csipet só
1 kk citromlé (elhagyható!)
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásokat üssük bele egy robotgép táljába, és maximális fokozaton egy pici sóval és a citromlével verjük fel könnyű habbá, majd alacsony fokozatra kapcsolva kanalanként adagolva dolgoztassuk hozzá a géppel az édesítőt, és az átszitált rizslisztet is.
(Aki akarja szét is választhatja a tojásokat, el lehet keverni habosra a sárgáját az édesítővel, és külön fel is lehet verni a habot a sóval és a citromlével, és a végén összeforgatni.)
A masszát simítsuk a sütőpapírral bélelt tesibe, majd az előmelegített sütőben süssük készre kb 10 perc alatt. (tűpróba!). Hagyjuk langyosra hűlni a minimálisra nyitott sütőben, majd borítsuk egy tiszta konyharuhára. Óvatosan húzzuk le róla a papírt, majd a konyharuhával együtt tekerjük fel szorosan, és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: