Édeskömény, vagy ánizskapor – fennel, fenchel, fenouil – a francia és az olasz konyha egyik igen kedvelt zöldsége. Kinézetre a zeller és a hagyma keveréke lehetne, de az íze cseppet sem fogható semmihez sem.
Nyersen leginkább az ánizsra hasonlít. Magja az egyik legjobb természetes puffadásgátló valamint emésztést segítő szer.
Görcsoldó hatásáról is ismert, megkönnyíti az emésztést, a bélgázok távozását – hasfájós babák teájában is van -. De szoptatós teákban is megtalálhatjuk, hiszen segít a tejtermelésben.
A náthás, gödhölős időben is érdemes fogyasztani, mert a fent felsoroltakon túl remek köptető és nyálkaoldó hatású!
A náthás, gödhölős időben is érdemes fogyasztani, mert a fent felsoroltakon túl remek köptető és nyálkaoldó hatású!
Érdemes kisebb gumókat választani, mert azok ízletesebbek, finomabbak. Olyan példányt válasszunk amin nincsenek sárgás-barna foltok, a levelei pedig legyenek frissek.
HOZZÁVALÓK
1 db édeskömény
1 ek limelé
1 kk himalaya só
1 tk reszelt (kezeletlen) narancshéj
frissen őrölt tarka bors
1 kk kaporlevél
1 ek olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
Az édesköményt tisztítsuk meg, – ha van, a barnás, sérült részeit is és – az alját vágjuk le, majd vágjuk félbe, aztán megint félbe és vágjuk ki a torzsáját.
Szeleteljük hajszálvékonyra, és tegyük egy tálba. Locsoljuk meg a limelével, az olívaolajjal, sózzuk, adjuk hozzá a kaporlevelet, és alaposan forgassuk össze.
Szórjuk meg frissen őrölt tarka borssal és a reszelt narancshéjjal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: