A spenót mint már többször említettem nagy kedvencünk, jöhet akár főzeléknek, lazac mellé töltelékként, vagy akár köretnek is. Nálunk most főfogás lett belőle egy kevés kecskesajttal kiegészítve. Spenót, tojás, majdnem mint a főzelékes változatánál, azonban a krumplit most passzoltuk.
Kecskesajt nélkül akár köretként is megállja a helyét (nálunk készült már gombapörkölt mellé is).
Tejmentes diétákban a tetejéről a kecskesajt elhagyható – én így fogyasztottam -, helyette füstölt lazackockákat tettem rá és meglocsoltam egy kevés fokhagymás olajjal, és így is nagyon finom volt!
A receptben szereplő liszt csak hozzávetőleges mennyiség, annyit lisztet kell hozzáadni, hogy egy nagyon sűrű masszát kapjunk! A rizsliszttel készülő gluténmentes verzióban épp ezért a tészta nekem még egy plusz tojást is igényelt, mert különben túl “száraz” volt.
Tálalás előtt érdemes egy kevés zsiradékon megfuttatni, átforrósítani, így rámorzsolni a tetejére a kecskesajtot, hogy ráolvadjon kicsit!
A glutén-, liszt-, hozzáadott cukormentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
500 gramm mirelit spenót
250 gramm rizsliszt v. 200 gramm grahamliszt + 50 gramm fehérliszt
3 nagy tojás (ha nem rizsliszttel készítjük, akkor – 1, ld fent!)
1 vékony gerezd fokhagyma
1 nagy csipet oregánó
1 csipet só
frissen őrölt tarka bors
2 ek zsiradék (kókuszzsír)
ELKÉSZÍTÉS
A spenótot olvasszuk ki, és egy szűrőn nyomkodjuk át/le egy kanállal.
A kinyomkodott spenótot botmixerrel pürésítsük össze, majd keverjük hozzá a tojásokat, nyomjuk hozzá fokhagymanyomón a megtisztított fokhagymát, a többi fűszert és a lisztet. Alaposan keverjük össze, majd tegyük félre kb fél órára.
Egy nagy fazékba tegyünk fel főni vizet, majd a már lobogó sós vízbe szaggassuk bele a tésztát (én két adagban szaggattam ki). Érdemes először egy kisebb adaggal próbafőzést végezni, ha szétmállik a tészta lisztet kell még hozzáadni, ha nagyon kemény lenne, egy keverjünk hozzá egy kevés folyadékot (pl a kinyomkodott spenót levéből).
Ha a próbaadag sikerült, a főzővízhez adjuk hozzá a kinyomkodott spenót levét, ne menjen kárba. Akkor van kész, ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére (ez pár perc!).
Tálalás előtt egy serpenyőbe forrósítsunk egy kevés zsiradékot, futtassuk meg rajta a nokedliket, majd még forrón morzsoljuk rá a kecskesajtot, és azonnal tálaljuk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: