Bár sokáig kimaradt a süteményrepertoárunkból a répatorta, azóta többféleképpen is készítettem már. Most egy nagyon könnyű, finom, glutén-, és tejmentes verzió készült eritritollal kb fél óra alatt (8-10 perc az összeállítása, és 20-22 perc alatt sütőtől függően a sülési ideje).
HOZZÁVALÓK
260 gramm megtisztított és lereszelt sárgarépa
2 egész tojás
125 gramm eritritol vagy 100 gramm nádcukor
50 gramm hajdina liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
130 gram darált mandula
3 cl olívaolaj
1 csipet só
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt szerecsendió
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 kezeletlen héjú narancs leve és lereszelt héja
nyírfaporcukor a szórásához
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A tojásokat robotgép turbó fokozatán verjük fel habosra az eritritol folyamatos hozzáadagolása mellett. Öntsük hozzá az olajat, csurgassuk bele a narancs levét, és a lereszelt héjának a felét kb. (A többi a tetejére megy szórásként!) Egy tálban keverjük el a lisztet a többi száraz hozzávalóval, majd ezeket is adjuk kanalanként a masszához (közben dolgozzon a gép!). Végezetül keverjük bele a lereszelt sárgarépát is.
22 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába öntve az előmelegített sütőben süssük készre kb 20-22 perc alatt. (Tűpróba!)
Langyosra hűlve vagy hidegen a maradék narancshéjjal és nyírfaporcukorral megszórva tálaljuk!
Kommentek