Chez Sandra

Minimum gluténmentes palacsinták és a francia palacsinta nap

Minden évben február 2-án rendezik meg (40 nappal karacsony után) a La chandeleur-t, azaz a fény ünnepét Franciaországban. Ekkortájt farsang idején Magyarországon legalább egyszer általában asztalra kerül a fánk. De ami magyaroknál a fánk, más országokban ez a palacsinta….
 
 
Ez a gyerekek körében egy nagyon kedvelt időszak, ilyenkor ugyanis palacsinta van palacsintával… Oly annyira a palacsintáé a főszerep, hogy hamvazószerda egyenesen a Palacsinta Napja is (Pancake Day). A tengerentúlon ilyenkor nagy palacsintadobáló/töltő/tekerő és naná, hogy evő versenyeket is szerveznek. Ezeket olyan komolyan veszik, hogy egész évben komoly felkészüléseket tartanak a versenyzők.
 
 
Miért pont a palacsinta? 
 
Úgy ahogy az újév első napján a lencsét, a fény ünnepe kapcsán – mivel az alakja és a színe a Napra emlékeztet – a palacsintát hozzávalói alapján szerencsehozó ételnek tartják: a tej színe a tisztaságot, a tojás a teremtést, a só az egészséget, a liszt az élet dolgait jelképezi.
 
A palacsintaimádók sorában Oroszország is szerepel. Olyannyira, hogy Oroszországban nemcsak egy napot dőzsölnek, hanem egy egész héten át tömik a bendőt különfélébb palacsintákkal a “Maslenitsa hete” keretében (ez az ortodox nagyböjt előtti hét). Ez szintén a fény ünnepléséről szól, és a blinit, az orosz palacsintát eszik.
Ezek jóval kisebbek és vastagabbak mint a mi palacsintánk, és hajdinalisztből készülnek. Általában kaviárral, vagy bármilyen tengeri finomsággal fogyasztják.
 
Franciaországban… 
 
A franciák híresek az ünnepekről, így ebben az esetben sincs ez másképp. Ilyenkor palacsintával (crêpes) ünneplik ezt a napot (La Chandeleur).
Ez a gyerekek által is nagyon kedvelt ünnep, ami nagyon népszerű Franciaországban. A Gyertyaszentelőről van szó, ami alapjában egy vallási ünnep, de népszerűsége mégis a palacsintának köszönhető. Hogy mi köze van ennek a finomságnak az ünnephez?
 
 
 
 
Február 2.-án, la Chandeleur (Gyertyaszentelő) napján a francia családokban palacsintát sütnek, mert az a hiedelem járja, hogy ha ezen a napon palacsintát sütnek és esznek, egész évüket jómód és gazdagság fogja kísérni. És hát ugye ki nem akarná ezt?
 
Viszont nem lehet akárhogy sütni a palacsintákat, egy kis figurázásra is szükség van: úgy kell újra meg újra feldobálni az épp sülő palacsintákat, hogy a másik kezünkkel ezalatt aprópénzt dobálunk felfelé. (Ha jobbkezesek vagyunk, akkor a jobb kézben kell lennie a pénznek, és bal kézzel kell próbálkozni a palacsintadobálással). Ez nem egyszerű, de a gazdagságért ennyit igazán megtehetünk!
 
 
A következőkben nézzetek meg néhány minimum gluténmentes palacsinta receptet!
 
  
 

HAJDINAPALACSINTA – Crêpes au sarrasin (glutén- cukor- hús-, tejmentes)

Glutén- cukor- húsmentes receptért kattintsatok ide:
https://chezsandra.cafeblog.hu/2013/03/27/hajdinapalacsinta-crepes-au-sarrasin/

  

MINDENMENTES PALACSINTA I. (GLUTÉN-, TOJÁS-, TEJMENTES )

glutén-, tej-, tojásmentes receptért kattintsatok ide:
https://chezsandra.cafeblog.hu/2013/10/16/gluten-tojas-tejmentes-palacsinta-i/ 

 

 

GLUTÉN-, ÉS TEJMENTES PALACSINTA I

Glutén és tejmentes receptért kattintsatok ide:
https://chezsandra.cafeblog.hu/2013/11/06/gluten-es-tejmentes-palacsinta-i/

 

 

GLUTÉN-, TEJMENTES PALACSINTA II.

Másik glutén- és tejmentes receptért kattintsatok ide:
https://chezsandra.cafeblog.hu/2013/11/13/gluten-tejmentes-palacsinta-ii/

 
 

QUINOA PALACSINTA – Crêpes à la farine de quinoa (GLUTÉN-, TEJ-, FEHÉR CUKORMENTES)

Receptért kattintsatok a linkre:

https://chezsandra.cafeblog.hu/2014/09/03/quinoa-palacsinta-crepes-a-la-farine-de-quinoa-gluten-tej-feher-cukormentes/

 

 

GLUTÉN-, TEJ-, FEHÉR CUKORMENTES LOW CARB PALACSINTA

Receptért kattintsatok a linkre:
https://chezsandra.cafeblog.hu/2014/11/17/gluten-tej-feher-cukormentes-low-carb-palacsinta/

 

 

Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:

  1. Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz! 
  2. A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
  3. Bloglovinon is tudsz követni, amit >>IDE<< kattintva, vagy a jobb oldali sávban lévő BLOGLOVIN képre kattintva érhetsz el!
  4. És természetesen Instagramon is ITT vagyok!
cs_fb
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!