Kívül ropog, belül puha. Mi ez? Hát persze, hogy a crinkles avagy magyar nevén a pöfeteg. Ez a sütemény az abszolút elronthatatlanok közé tartozik, arról nem is beszélve, hogy nem jár sok konyhai pacsmagolással, így villámgyorsan el lehet utána pakolni. Pár perc alatt öszerakható, két órára hűtőbe tesszük, majd kb 12 perc alatt készre sütjük.
Az összeállítása pofonegyszerű: összekeverjük először a száraz hozzávalókat, majd külön a nedveseket, és a végén összegyúrjuk. Egy viszonylag lágyabb masszát kapunk, amit folpackba csomagolva hűtőbe teszünk kb 2 órára. Mire letelik az idő kellőképpen megkeményedik, amit utána lehet majd vágni/formázni.
Én hosszú rúdként teszem el a hűtőbe folpackba csomagolva, így szerintem könnyebb egyforma szeleteket levágni sütés előtt. Kb ujjnyi vastagságú szeletet levágok, majd két kéz között kis golyót formázok belöle. Meghempergetem porXukorban, és már mehet is a sütőlapra. Ha nem akarjátok rúdba formázni, a kész masszát egy tálba is rakhatjátok folpackkal letakarva, és abból is ugyanúgy formázható.
Csokis pöfeteg – crinkles au chocolat (glutén-, liszt-, laktóz-, fehér cukormentes)
HOZZÁVALÓK
120 gramm rizsliszt
60 gramm kakaó
60 gramm laktózmentes vaj
1/2 cs. sütőpor
120 gramm porXukor
2 db közepes tojás
1/4 tk őrölt gyömbér
1/4 tk vanília
porXukor/porcukor a hempergetéshez
ELKÉSZÍTÉS
Egy tálban keverjük el a lisztet a kakaóval, a gyömbérporral és a sütőporral. A zsiradékot keverjük el az édesítővel és a tojásokkal. Öntsük össze, majd adjuk hozzá a fűszereket is. Gyúrjuk össze, majd tegyük egy hosszú rúdként egy folpackra, tekerjük rá, és kezünkkel formázzunk belőle egy nagy hengert. Rakjuk hűtőbe kb 2 órára.
Ha letelt a két óra, kapcsoljuk be a sütőt 200°C-ra, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A rúdból vágjunk kb ujjnyi vastag szeletet, két kezünk között formázunk belőle egy golyót, amit forgassunk meg porXukorban, majd tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé őket. (Hagyjunk helyet, mert megnőnek, és lelaposodnak. Én egy normál méretű tepsibe kb 3X4, vagyis 12 golyót teszek.) Előmelgített sütőben kb 12 perc alatt süssük készre.
És persze nemcsak kakaós, hanem citrom változatban is nagyon finom!
Crinkles au citron – Citromos pöfeteg (glutén-, laktóz-, fehér cukormentes)
HOZZÁVALÓK
140 gramm rizsliszt
120 gramm porXukor
60 gramm kukoricaliszt
60 gramm laktózmentes vaj
2 db kis tojás
csipet só
1/2 csomag sütőpor (kb 5 gramm)
1 kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
ELKÉSZÍTÉS
Egy tálban keverjükel a liszteket a sütőporral. A zsiradékot keverjük el az édesítővel és a tojásokkal. Öntsük össze, majd adjuk hozzá a sót, a citrom lereszelt héját és a kifacsart levét is. Gyúrjuk össze, majd tegyük egy hosszú rúdként egy folpackra, tekerjük rá, és kezünkkel formázzunk belőle egy nagy hengert. Tegyük hűtőbe kb 2 órára.
Ha letelt a két óra, kapcsoljuk a sütőt 200°C-ra, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A rúdból vágjunk kb ujjnyi vastag szeletet, két kezünk között formázunk belőle egy golyót, amit forgassunk meg porXukorban, majd tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. (Hagyjunk helyet, mert megnőnek, és lelaposodnak. Én egy normál méretű tepsibe kb 3X4, vagyis 12 golyót teszek. Előmelgített sütőben kb 12 perc alatt süssük készre.
Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:
- Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz!
- A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
- Bloglovinon is tudsz követni, amit >>IDE<< kattintva, vagy a jobb oldali sávban lévő BLOGLOVIN képre kattintva érhetsz el!
- És természetesen Instagramon is ITT vagyok!
Kommentek