Maradékhasznosítás: hachis parmentier (mindenmentes*)

Már szerepel a blogon egy hachis parmentier – vagy magyarul pásztorpite – recept, most azonban a maradéhasznosítás, ezen belül is  a húsleves hasznosítás jegyében következik egy remek verziója.

Érdemes a vasárnapi húslevest már elkészíteni szombaton jó sok marhahússal, mert akkor másnap 10 perc munkával (a krumpli főzési idejét nem számolva)  könnyedén összerakható ez a remek, bendőmelengető fogás.

Nálunk többször is asztalra került már, legjobban úgy szeretjük, hogy a levesből kiszedem a zöldségeket, és az alaplében főzöm meg a krumplikat. 

Ha valamikor megmarad egy-egy kisebb adag marhahús a húslevesből, adagonként le is fagyaszthatjuk, és mikor összejön egy közepes mennyiség abból is bármikor elkészíthető ez a kitűnő egytálétel.

* Mindenmentes, vagyis a glutén-, tej-, szója-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!

HOZZÁVALÓK 

A krumplis réteghez:

500 gramm krumpli 

só, frissen őrölt tarka bors, késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 babérlevél

2 ek jó minőségű olívaolaj

A húsos réteghez:

250 gramm levesben főtt marhahús 

1 vékony szál póréhagyma 

1 vékony gerezd fokhagyma 

2 evőkanál olívaolaj

3 darab levesben főtt sárgarépa  

1 teáskanál pirospaprika

1-1 kávéskanál kakukkfű, rozmaring, bazsalikom 

só, bors 

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A krumplikat főzzük meg vagy az alaplében, vagy a fűszeres vízben (sóval, frissen őrölt tarka borssal, késhegynyi őrölt szerecsendióval, a babérlevéllel).

Ha előző nap elkészítettük a húslevest, melegítsük meg a marhahúst és a répákat, majd daráljuk le. Az olívaolajon pirítsuk meg a ledarált húst és répát a felaprított póréhagymával együtt, majd ízesítsük a fűszerekkel. Tegyük egy hőálló tál aljába, majd terítsük el.

Az időközben megfőtt krumplit szűrjük le, majd krumplinyomóval törjük össze. Sózzuk, és keverjük bele az olívaolajat, majd simítsuk a húsos réteg tetejére.

Tegyük az előmelegített sütőbe, majd kb 20 perc alatt süssük készre!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »