Már szerepel a blogon egy hachis parmentier – vagy magyarul pásztorpite – recept, most azonban a maradéhasznosítás, ezen belül is a húsleves hasznosítás jegyében következik egy remek verziója.
Érdemes a vasárnapi húslevest már elkészíteni szombaton jó sok marhahússal, mert akkor másnap 10 perc munkával (a krumpli főzési idejét nem számolva) könnyedén összerakható ez a remek, bendőmelengető fogás.
Nálunk többször is asztalra került már, legjobban úgy szeretjük, hogy a levesből kiszedem a zöldségeket, és az alaplében főzöm meg a krumplikat.
Ha valamikor megmarad egy-egy kisebb adag marhahús a húslevesből, adagonként le is fagyaszthatjuk, és mikor összejön egy közepes mennyiség abból is bármikor elkészíthető ez a kitűnő egytálétel.
* Mindenmentes, vagyis a glutén-, tej-, szója-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
A krumplis réteghez:
500 gramm krumpli
só, frissen őrölt tarka bors, késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 babérlevél
2 ek jó minőségű olívaolaj
A húsos réteghez:
250 gramm levesben főtt marhahús
1 vékony szál póréhagyma
1 vékony gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 darab levesben főtt sárgarépa
1 teáskanál pirospaprika
1-1 kávéskanál kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
só, bors
ELKÉSZÍTÉS
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A krumplikat főzzük meg vagy az alaplében, vagy a fűszeres vízben (sóval, frissen őrölt tarka borssal, késhegynyi őrölt szerecsendióval, a babérlevéllel).
Ha előző nap elkészítettük a húslevest, melegítsük meg a marhahúst és a répákat, majd daráljuk le. Az olívaolajon pirítsuk meg a ledarált húst és répát a felaprított póréhagymával együtt, majd ízesítsük a fűszerekkel. Tegyük egy hőálló tál aljába, majd terítsük el.
Az időközben megfőtt krumplit szűrjük le, majd krumplinyomóval törjük össze. Sózzuk, és keverjük bele az olívaolajat, majd simítsuk a húsos réteg tetejére.
Tegyük az előmelegített sütőbe, majd kb 20 perc alatt süssük készre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: