Egy újabb finomsággal bővült a kevés hozzávalós, gyors fogások kategória:a töltött gombáéval amely nálunk most húsmentesen, hummusszal megtöltve került asztalra.
A hummusz a közel-kelet egyik csicseriborsós finomsága, melyet egy hosszabb beáztatás után – alapanyagtól függően – akár 35-40 perc alatt könnyen elkészíthetünk.
Semmi ördöngősség nincs az elkészítésben, de érdemes időt szánni az áztatásra: minimum előző este a csicseriborsót tegyük egy tálba, és öntsünk rá jó sok vizet (minimum négyszeres mennyiséget, mert sokat beszív!).
A glutén-, liszt-, tej-, tojás-, húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
8 nagyobb fej (tölteni való) gomba
8 ek hummusz
pár levél mentalevél és frissen őrölt tarka bors a tálaláshoz
A hummuszhoz:
65 g szárított (kis szemű) csicseriborsó
1 vékony gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1,5 evőkanál tahini (szezámmagpaszta)
1/2 kk szódabikarbóna
1 csipet só
ELKÉSZÍTÉS
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A gombafejeket meghámozzuk és a szárakat kiszedjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd egy olívaolajjal megkent alufóliára helyezzük.
Az előmelegített sütőben, kb fél óra alatt süssük meg.
Ezalatt készítsük el a hummuszt:
Az előző este beáztatott csicseriborsót főzzük meg egy kevés szódabikarbónával (így sokkal hamarabb megpuhul).
A főzési időn nem érdemes spórolni, mert minél puhábbra főzzük, annál finomabb, krémesebb lesz a végeredmény. A főzés közben képződő habot egy kanállal szedjük le, végezetül egy szűrőkanállal szedjük ki a főzővízből a csicseriborsószemeket . A főzővizet tegyük félre.
A fokhagymát, a citromlevet, a csicseriborsót, a tahinit és a sót egy botmixerrel pürésítsük össze (8-10 percig minimum pépesítsük a főzővíz folyamatos hozzáadagolása közben, mert minél tovább pürésítjük annál krémesebb lesz!). Egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt pürés állagot.
A megsült gombafejeket tegyük egy tányérra, majd egy-egy evőkanálnyi hummusszal megtöltve, és a felaprított mentalevéllel és frissen őrölt tarkaborssal megszórva melegen kínáljuk.
Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:
- Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz!
- A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
- Bloglovinon is tudsz követni, amit >>IDE<< kattintva, vagy a jobb oldali sávban lévő BLOGLOVIN képre kattintva érhetsz el!
- És természetesen Instagramon is ITT vagyok!
Kommentek