Vendégváróknak az egyik legjobbak a hidegtálak, amelyeket egyszerűen, könnyen előre elkészíthetünk, így a hűtőből is az érkező vendégek elé tehetünk. Remekül passzolnak hozzá tekercsek, fasírtok, vagy akár töltött húsok is.
Viszont ha babonások vagytok, vagy babonásokat vártok vendégségbe, mindenképpen érdemes elolvasni ezt a szilveszter.hu oldalról lévő írást, hogy mit “lehet” és mit “tilos” enni szilveszterkor és az új esztendő első napján:
“A régi magyar hagyományok szerint újév első napján különösen oda kell figyelnünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Ha ugyanis nem megfelelő fogások kerülnek az asztalra, akkor nemcsak a szerencse, hanem az egészség és a bőség is nagy ívben elkerülhet az újévben.A szilveszteri babonák szerint az egész évünkre kihatással lehet az év első napja. Ha sikeres év elé szeretnénk nézni, akkor nem csupán a tetteinkre kell ügyelni január 1-jén, hanem kerülni kell azokat az ételeket is, amelyek balszerencsét eredményezhetnek.„Olyan lesz az egész év, amilyen az újév”Jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk az év első napján, ugyanis jó eséllyel gyakran fogjuk azt tenni az év hátralévő részében is. A hagyományok szerint kerülendő minden olyan házi munka, amellyel elűzhetjük a szerencsénket. Tilos mosni, teregetni, sepregetni (kiseprik a szerencsét), vasalni (kilapítják a szerencsét), de a varrás is végzetes hatással lehet a babonák szerint (bevarrják a tyúk fenekét, azaz elapad a gazdagság).Ha tehát nem szeretnék az egész évet főzéssel tölteni, akkor célszerű az újévi menüt még az óévben elkészíteni. A fogások elkészítése során ügyeljünk rá, hogy mely ételeket tilos fogyasztani az újév első napján.Mit nem ehetünk újévkor?
BaromfiÁltalánosságban elfogadott nézet, hogy újév napján tilos baromfit fogyasztani. A csirke ugyanis egész napját azzal tölti, hogy a baromfiudvaron áll és mindent szétszed a körmeivel. A pulykával egyetemben mindkét szárnyas szétkaparja (hátrakaparja) a szerencsénket, amely egész évben mellőzni fog minket.Ráadásul a pulyka haragot is terjeszt, így bosszúságot, mérgelődést és összezördülést hozhat az egész családra.HalA hal evését illetően megoszlanak a hagyományok. Egyes babonák szerint tilos halat enni újévkor, ugyanis az elúszik a szerencsénkkel. A nyálkás, nehezen megfogható test pedig azt jelképezi, hogy hiába próbáljuk elcsípni a szerencsénket, az folyton folyvást ki fog csúszni a kezeink közül.Mások szerint azonban az újév első napján is lehet halat fogyasztani, csak a farkánál kell kezdeni, nehogy elússzon a szerencsénkkel. Ráadásul e szerint a hagyomány szerint a sok pikkely gazdagságot eredményez.Szilveszterkor együnk baromfit és halat
Más a helyzet azonban szilveszter napján. Az év utolsó estéjén annyi baromfit és halat ehetünk, amennyi csak belénk fér. A hagyomány szerint ugyanis a hal elúszik, a nyúl elszalad, a szárnyas pedig elrepül az óév gondjával, bajával és szerencsétlenségével. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne faljunk fel mindent, hagyjunk valamennyi ételt a hűtőben, mert akkor az újévben sem fogunk hiányt szenvedni.”
Na ezek után mutatok néhány minimum gluténmentes kedvencet, melyeket akár a sertés és/vagy a lencsesaláta mellé is kínálhattok! (Lejjebb sertés és lencsesaláta receptek is lesznek!
HOZZÁVALÓK
500 gramm csiperkegomba
1 vékony szál póréhagyma
4 ek olívaolaj
2 nagyobb érett paradicsom
100 gramm paradicsompüré
1 ek kakukkfű
1 kk fűszerpaprika
1 babérlevél
csipet só, frissen őrölt tarka bors
1 tk eritritol/cukor
10 dkg sűrített paradicsom
1 tk balzsamecet
HOZZÁVALÓK
200 gramm csicseriborsó (főtt)
150 ml natúr görög joghurt v. növényi joghurt
2 ek mustár
2 ek olívaolaj
1 tk ecet
2 púpus ek majonéz
1 vékony gerezd fokhagyma
1 marék friss petrezselyem
só, frissen őrölt tarka bors
HOZZÁVALÓK
250 gramm mindenmentes tészta
1 mozzarella
2 közepes paradicsom
5-6 bazsalikomlevél
1 ek olívaolaj
1 citrom leve
só, bors, késhegynyi őrölt szerecsendió
HOZZÁVALÓK
250 gramm glutén- és laktózmentes tészta
200 gramm laktózmentes tejföl
200 gramm laktózmentes mascarpone
200 gramm glutén-, és laktózmentes majonéz
1 tk dijoni mustár
1 tk porXukor
2 közepes paradicsom
1 tk só
őrölt tarkabors
1 ek szárított oregánó
1/4 kk őrölt szerecsendió
600 gramm alma (Pink Lady)
1 ek xylitol
300 gramm natúr görög joghurt
1 marék dió
1 ek szárított koriander
frissen őrölt fekete bors
HOZZÁVALÓK
2 nagyobb sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 kisebb cékla
100 gramm zellergumó
250 gramm natúr joghurt
1 púpos evőkanálnyi majonéz
1 kk dijoni mustár
1 tk limelé
egy csipet só
1 lereszelt fokhagymagerezd
1 kk frissen őrölt tarka bors
kb 2 evőkanálnyi felaprított korianderzöld
250 gramm szeletelt fehér káposzta
100 gramm sárgarépa
30 gramm póréhagyma
2 ek majonéz
3 ek görög joghurt
4 ek szárított snidling
1 ek lime leve
só, frissen őrölt fekete bors
1 db (kisebb) zeller
100 ml majonéz
50 ml creme fraiche v. tejföl
1 tk dijoni mustár
1 tk citromlé
1 csipet só, bors
Kicsit lépjünk túl a salátákon!
50 deka darált marhahús
2 +4 tojás
2 zsömle
tej (a zsömlék beáztatásához)
só
bors
fokhagyma
1 kk dijoni mustár
1 kisebb szál póréhagyma
petrezselyem
pirospaprika
1 közepes krumpli
350 gramm darált marhahús (5% zsírtartalmú)
50 gramm bacon
2 tojás
2 evőkanál (cukrozatlan) kukoricapehely
1 ek pesto só, frissen őrölt tarka bors
1 fokhagymagerezd
1 kisebb szál póréhagyma
1 marék petrezselyem
1 közepes krumpli v. méretének megfelelő zeller
fél adagolókanálnyi szőlőmagolaj
fejenként egy maréknyi saláta
fejenként 1 evőkanálnyi modenai balzsamecet
reszelt parmezán
HOZZÁVALÓK
50 deka (sovány) darált marhahús
10 deka túró
petrezselyem
1 egész tojás
1 vékonyabb szál póréhagyma
2 ek olívaolaj
só
1 db fokhagymagerezd
frissen őrölt tarka bors
HOZZÁVALÓK
100 gramm darált marhahús
150 gramm darált borjúhús
1 tk utifűmaghéj
kb 75-80 ml víz
1 kisebb fej vöröshagyma
50 ml darált kölespehely
1 hideg főtt burgonya
1/2 tk só, frissen őrölt fekete bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt szegfűbors
HOZZÁVALÓK
200 gramm zöld lencse
100 gramm quinoa
1 nagyobb paradicsom
kb negyed kígyóuborka
2+1 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 babérlevél
1 vékony gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt tarka bors
És következzen néhány finom sertésből készülő fogás:
1 db kisebb csülök
1 babérlevél
2-3 db fokhagymagerezd
1 tk só
0,5 tk fehér bors
1 ek szárított salotta
2 dl sör
HOZZÁVALÓK
500 gramm savanyított káposzta
200 gramm füstölt húsos szalonna
2 szelet füstölt tarja
4 db kolbász
2 ek olívaolaj/zsír
1 nagy fej hagyma
2-3 borókabogyó
2 gerezd fokhagyma
2-3 szegfűszeg
4-5 egész fekete bors
1 ek pirospaprika
1 babérlevél
200 ml fehérbor
csipet só
1 kk őrölt szerecsendió
1 tk köménymag
Nálunk idén ez lesz:
2 sertéskaraj filé
2 ek rozmaringos olívaolaj
egy kis rozmaringág
só, frissen őrölt tarkabors
1 tk dijoni mustár
1 ek méz
fél deci rosé bor
2 ek creme fraiche v. tejföl
LENCSESALÁTÁHOZ
40 deka lencse
1 fej lila hagyma
só,
1 tk citromos bors
MALACSÜLTHÖZ
60 deka rôti de porc (malac hús)
2 kisebb rozmaring ág
Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor: