Chez Sandra

Edd magad gazdaggá! – Több mint 20 minimum gluténmentes fogás

Vendégváróknak az egyik legjobbak a hidegtálak, amelyeket egyszerűen, könnyen előre elkészíthetünk, így a hűtőből is az érkező vendégek elé tehetünk. Remekül passzolnak hozzá tekercsek, fasírtok, vagy akár töltött húsok is.

Viszont ha babonások vagytok, vagy babonásokat vártok vendégségbe, mindenképpen érdemes elolvasni ezt a szilveszter.hu oldalról lévő írást, hogy mit “lehet” és mit “tilos” enni szilveszterkor és az új esztendő első napján:


“A régi magyar hagyományok szerint újév első napján különösen oda kell figyelnünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Ha ugyanis nem megfelelő fogások kerülnek az asztalra, akkor nemcsak a szerencse, hanem az egészség és a bőség is nagy ívben elkerülhet az újévben.
 
 A szilveszteri babonák szerint az egész évünkre kihatással lehet az év első napja. Ha sikeres év elé szeretnénk nézni, akkor nem csupán a tetteinkre kell ügyelni január 1-jén, hanem kerülni kell azokat az ételeket is, amelyek balszerencsét eredményezhetnek.
 
 
 
„Olyan lesz az egész év, amilyen az újév”
Jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk az év első napján, ugyanis jó eséllyel gyakran fogjuk azt tenni az év hátralévő részében is. A hagyományok szerint kerülendő minden olyan házi munka, amellyel elűzhetjük a szerencsénket. Tilos mosni, teregetni, sepregetni (kiseprik a szerencsét), vasalni (kilapítják a szerencsét), de a varrás is végzetes hatással lehet a babonák szerint (bevarrják a tyúk fenekét, azaz elapad a gazdagság).
 
Ha tehát nem szeretnék az egész évet főzéssel tölteni, akkor célszerű az újévi menüt még az óévben elkészíteni. A fogások elkészítése során ügyeljünk rá, hogy mely ételeket tilos fogyasztani az újév első napján.
 

Mit nem ehetünk újévkor? 

Baromfi
Általánosságban elfogadott nézet, hogy újév napján tilos baromfit fogyasztani. A csirke ugyanis egész napját azzal tölti, hogy a baromfiudvaron áll és mindent szétszed a körmeivel. A pulykával egyetemben mindkét szárnyas szétkaparja (hátrakaparja) a szerencsénket, amely egész évben mellőzni fog minket.
Ráadásul a pulyka haragot is terjeszt, így bosszúságot, mérgelődést és összezördülést hozhat az egész családra.
 
Hal
A hal evését illetően megoszlanak a hagyományok. Egyes babonák szerint tilos halat enni újévkor, ugyanis az elúszik a szerencsénkkel. A nyálkás, nehezen megfogható test pedig azt jelképezi, hogy hiába próbáljuk elcsípni a szerencsénket, az folyton folyvást ki fog csúszni a kezeink közül.
Mások szerint azonban az újév első napján is lehet halat fogyasztani, csak a farkánál kell kezdeni, nehogy elússzon a szerencsénkkel. Ráadásul e szerint a hagyomány szerint a sok pikkely gazdagságot eredményez.
 

Szilveszterkor együnk baromfit és halat

Más a helyzet azonban szilveszter napján. Az év utolsó estéjén annyi baromfit és halat ehetünk, amennyi csak belénk fér. A hagyomány szerint ugyanis a hal elúszik, a nyúl elszalad, a szárnyas pedig elrepül az óév gondjával, bajával és szerencsétlenségével. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne faljunk fel mindent, hagyjunk valamennyi ételt a hűtőben, mert akkor az újévben sem fogunk hiányt szenvedni.”
 
 

Na ezek után mutatok néhány minimum gluténmentes kedvencet, melyeket akár a sertés és/vagy a lencsesaláta mellé is kínálhattok! (Lejjebb sertés és lencsesaláta receptek is lesznek!

 

Francia saláta (glutén-, liszt-, tej-, fehér cukormentes)

 

 

HOZZÁVALÓK
 
4 dl tejföl v. rizstejszín 
2 dl majonéz
1 kiskanál mustár 
1 kiskanál porcukor/porXukor
csipetnyi só 
1/4 kk fehér bors 
 
Zöldségek:
húslevesben főtt sárgarépa, fehérrépa, burgonya
kukorica
zöldborsó
zöldbab
savanyú uborka (v. kapribogyó)
tojás
 
 

 

MINDENMENTES, LOW CARB svéd gombasaláta

 

 

HOZZÁVALÓK

500 gramm csiperkegomba
1 vékony szál póréhagyma
4 ek olívaolaj
2 nagyobb érett paradicsom
100 gramm paradicsompüré
1 ek kakukkfű
1 kk fűszerpaprika
1 babérlevél
csipet só, frissen őrölt tarka bors
1 tk eritritol/cukor
10 dkg sűrített paradicsom
1 tk balzsamecet

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

Majonézes csicseriborsósaláta 10 perc alatt (glutén-, liszt-, szója-, tej-, fehér cukormentes)

 

 

HOZZÁVALÓK

 

200 gramm csicseriborsó (főtt)
150 ml natúr görög joghurt v. növényi joghurt
2 ek mustár
2 ek olívaolaj
1 tk ecet
2 púpus ek majonéz
1 vékony gerezd fokhagyma
1 marék friss petrezselyem
só, frissen őrölt tarka bors

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

MINDENMENTES török padlizsánsaláta

 

 

HOZZÁVALÓK
 
2 közepes padlizsán
2 dl növényi joghurt
1 actifry mérőkanálnyi v. kb 1/2 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
1/2 kk őrölt szerecsendió
frissen őrölt tarka bors
5-6 szál friss petrezselyem
 
 

 

Pár perces tésztasaláta (glutén-, tojás-, hozzáadott cukormentes)

 

 

HOZZÁVALÓK

 

250 gramm mindenmentes tészta
1 mozzarella
2 közepes paradicsom
5-6 bazsalikomlevél
1 ek olívaolaj
1 citrom leve
só, bors, késhegynyi őrölt szerecsendió

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

Glutén-, és laktózmentes tésztasaláta

 

HOZZÁVALÓK

 

250 gramm glutén- és laktózmentes tészta
200 gramm laktózmentes tejföl
200 gramm laktózmentes mascarpone
200 gramm glutén-, és laktózmentes majonéz
1 tk dijoni mustár
1 tk porXukor
2 közepes paradicsom
1 tk só
őrölt tarkabors
1 ek szárított oregánó
1/4 kk őrölt szerecsendió

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

DIÓS-JOGHURTOS ALMASALÁTA (glutén-, liszt-, tojás-, hús-, fehér cukormentes)

 

 
 

 

HOZZÁVALÓK
 

600 gramm alma (Pink Lady)
1 ek xylitol
300 gramm natúr görög joghurt
1 marék dió
1 ek szárított koriander
frissen őrölt fekete bors

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

CÉKLÁS-ZELLERES RÉPASALÁTA (glutén-, liszt-, fehér cukormentes)

 

 

HOZZÁVALÓK

 

2 nagyobb sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 kisebb cékla
100 gramm zellergumó
250 gramm natúr joghurt
1 púpos evőkanálnyi majonéz
1 kk dijoni mustár
1 tk limelé
egy csipet só
1 lereszelt fokhagymagerezd
1 kk frissen őrölt tarka bors
kb 2 evőkanálnyi felaprított korianderzöld

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

COLESLAW – Salade de chou (GLUTÉNMENTES)

 

 
 
 
HOZZÁVALÓK

250 gramm szeletelt fehér káposzta
100 gramm sárgarépa
30 gramm póréhagyma
2 ek majonéz
3 ek görög joghurt
4 ek szárított snidling
1 ek lime leve
só, frissen őrölt fekete bors

 

 Tovább az elkészítéshez >>

 

 

Céleri Rémoulade – Zellersaláta (glutén-, liszt-, fehér cukor-, húsmentes)

 

 

 

HOZZÁVALÓK

1 db (kisebb) zeller

100 ml majonéz
50 ml creme fraiche v. tejföl
1 tk dijoni mustár
1 tk citromlé
1 csipet só, bors

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

Kicsit lépjünk túl a salátákon!

 

ESTERHÁZY TÖLTÖTT TOJÁS SAJTTEKERCCSEL

 
esterhazy_02
 
 
 
HOZZÁVALÓK
 
 
25 deka edami sajt (v. növényi)
20 deka Esterházy sonka
8-9 csavarásnyi fekete bors
6 tojás
2 ek margarin
 
 
 

EGYBEFASÍRT ALIAS STEFÁNIA VAGDALT

 

 

HOZZÁVALÓK
 

50 deka darált marhahús
2 +4 tojás
2 zsömle
tej (a zsömlék beáztatásához)

bors
fokhagyma
1 kk dijoni mustár
1 kisebb szál póréhagyma
petrezselyem
pirospaprika
1 közepes krumpli

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

PESTÓS HÚSGOLYÓK (glutén- liszt- fehér cukor- tejmentes)

 

 

HOZZÁVALÓK

350 gramm darált marhahús (5% zsírtartalmú)
50 gramm bacon
2 tojás
2 evőkanál (cukrozatlan) kukoricapehely
1 ek pesto só, frissen őrölt tarka bors
1 fokhagymagerezd
1 kisebb szál póréhagyma
1 marék petrezselyem
1 közepes krumpli v. méretének megfelelő zeller
fél adagolókanálnyi szőlőmagolaj
fejenként egy maréknyi saláta
fejenként 1 evőkanálnyi modenai balzsamecet
reszelt parmezán

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

Túrós fasírt (glutén-, liszt-, fehér cukormentes)

 

 

HOZZÁVALÓK

50 deka (sovány) darált marhahús
10 deka túró
petrezselyem
1 egész tojás
1 vékonyabb szál póréhagyma
2 ek olívaolaj

1 db fokhagymagerezd
frissen őrölt tarka bors

 

Tovább az elkészítéshez >>

 
 

KÖTTBULLAR – MINDENMENTES svéd húsgolyók (glutén-, tej-, tojás-, liszt-, cukormentes)

 

allo_husgolyo

 

HOZZÁVALÓK

100 gramm darált marhahús
150 gramm darált borjúhús
1 tk utifűmaghéj
kb 75-80 ml víz
1 kisebb fej vöröshagyma
50 ml darált kölespehely
1 hideg főtt burgonya
1/2 tk só, frissen őrölt fekete bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt szegfűbors

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

 

 

CAMEMBERTTEL SÜLT BURGONYA

 

 
 
HOZZÁVALÓK
 
30 deka burgonya
1 camembert sajt
só,bors
vékony szalonna csíkok (120-150 gramm)
 
 

 

 
És ha már említettük a lencsét:
 

Quinoás zöld lencsesaláta (LOW CARB, MINDENMENTES*)

 

 

HOZZÁVALÓK

 

200 gramm zöld lencse
100 gramm quinoa
1 nagyobb paradicsom
kb negyed kígyóuborka
2+1 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 babérlevél
1 vékony gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt tarka bors

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

És következzen néhány finom sertésből készülő fogás:

CSÜLÖK SÜLT

 

 
 
HOZZÁVALÓK

1 db kisebb csülök
1 babérlevél
2-3 db fokhagymagerezd
1 tk só
0,5 tk fehér bors
1 ek szárított salotta
2 dl sör

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

ILLATOS SERTÉSRAKOTTAS

 

 

HOZZÁVALÓK
 
200 gramm burgonya
200 gramm darált hús
1 db joghurt
1 db alma
2 ek rizs
 
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
 
1 tk nádcukor
 
1/4 db póréhagyma
8+ 6 db szegfűszeg
1 db babérlevél
 
1 tk só
1 tk rozmaring
2-3 csavarásnyi őrölt tarkabors
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

MINDENMENTES francia káposzta

 

sukrut

 

HOZZÁVALÓK

 

500 gramm savanyított káposzta
200 gramm füstölt húsos szalonna
2 szelet füstölt tarja
4 db kolbász
2 ek olívaolaj/zsír
1 nagy fej hagyma
2-3 borókabogyó
2 gerezd fokhagyma
2-3 szegfűszeg
4-5 egész fekete bors
1 ek pirospaprika
1 babérlevél
200 ml fehérbor
csipet só
1 kk őrölt szerecsendió
1 tk köménymag

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

Nálunk idén ez lesz:

MÉZES-MUSTÁROS MALACSÜLT (glutén-, liszt-, tojásmentes)

 

 

HOZZÁVALÓK

2 sertéskaraj filé
2 ek rozmaringos olívaolaj

egy kis rozmaringág
só, frissen őrölt tarkabors
1 tk dijoni mustár
1 ek méz
fél deci rosé bor
2 ek creme fraiche v. tejföl

 

Tovább az elkészítéshez >>

 

Malacsült gránátalmás lencsesalátával (MINDENMENTES, LOW CARB)

 

 

LENCSESALÁTÁHOZ
40 deka lencse
1 fej lila hagyma
só,
1 tk citromos bors

1 babérlevél
1 gránátalma
1 bio narancs
1 kisebb csokor koriander

MALACSÜLTHÖZ
60 deka rôti de porc (malac hús)
2 kisebb rozmaring ág

1 kk citromos bors
1 babérlevél
 
 

Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:

  1. Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz! 
  2. A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
  3. Bloglovinon is tudsz követni, amit >>IDE<< kattintva, vagy a jobb oldali sávban lévő BLOGLOVIN képre kattintva érhetsz el!
  4. És természetesen Instagramon is ITT vagyok!
cs_fb
 
 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!