Chez Sandra

Lisztmentes, saját magával sűrített zöldborsófőzelék (MINDENMENTES*)

Nem igazán lehet azt mondani ránk, hogy főzelékpártiak lennénk. Míg kicsik voltak a gyerekek is inkább a sűrűbbre főzött krémleveseket kapták, viszont van egy-két olyan főzelék amely nem maradhat el nálunk (sem). A spenót és a töltött paprika mellett sűrűbben asztalra kerülő étel még a zöldborsófőzelék. 

Egy időben a kókusztejjel felturbózott változat volt a favorit, majd miután teljes tejstop következett valahogy kikopott a menüből. Én úgy is emlékeztem, hogy igazából én voltam oda érte, a család többi tagja nem, de egy beszélgetés során feljött, hogy ha legközelebb egyedül leszek itthon csinálok magamnak. Erre kaptam reakcióként, hogy szívesen csatlakoznának hozzám, készítsem inkább valamelyik szombaton sport utánra.

Mivel szempont volt, hogy továbbra is tejmentes legyen, így rizstejszín és rizstej keverékével készült, és mint már a kókusztejes változatánál is, ebben az esetben is saját magával sűrítettem vissza. Így elmondható, hogy a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! (Nem is értem a hagyományos változatához miért adtam mindig édesítőt, épp elég édes lesz így is!)

 

Feltétként halat, kacsaszívet, vagy májat szoktam kínálni hozzá!

 

 

HOZZÁVALÓK
 

1 kg mirelit zöldborsó
5 deci rizstej
5 ek rizstejszín
1 közepes főzőhagyma
1 tk só
1/2 kk frissen őrölt tarka bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
1 db vékony gerezd fokhagyma

1 marék petrezselyem

 

ELKÉSZÍTÉS

 
A zöldborsó kb negyedét tegyünk fel alacsony hőmérsékleten főni a rizstejjel, a fűszerekkel, a megtisztított és apróra vágott hagymával, és az ugyanígy előkészített fokhagymával együtt. Ha megpuhultak a zöldborsószemek, botmixerrel passzírozzuk szét.
Adjuk hozzá a maradék zöldborsót, a rizstejszínt, és a megmosott és apróra vágott petrezselyemmel együtt 8-10 perc alatt főzzük készre. Kínálás előtt ízesítsük még ízlés szerint sóval, frissen őrölt tarka borssal, szerecsendióval. 
 
Ha túl sűrű lenne a főzelék, higíthatjuk kevés rizstejjel, vagy vízzel.

 

 

Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:

  1. Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz! 
  2. A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
  3. Bloglovinon is tudsz követni, amit >>IDE<< kattintva, vagy a jobb oldali sávban lévő BLOGLOVIN képre kattintva érhetsz el!
 
cs_fb

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsuzsa mama says:

    Kedves Szandra!
    Annyira büszke vagyok rád! Büszke óvónénid vagyok :).
    Most én foglak követni, ha nem is mindennap.
    Próbálok a mindenmentes étkezésre rátérni, s Te leszel a példaképem. Nehéz lesz tudom, de egy próbát megér!
    Szeretettel ölellek Zsuzsa néni

  2. ChezSandra says:

    Kedves Kati!
    Természetesen a kókusztej (ha nincs rá allergiád) tökéletes választás a tej helyettesítésére. Én aztért írtam, hogy a “teljes tejstop” után kikopott a repertoárból (mármint a zöldborsófőzelék), mert ha megnézed a linkelt receptet, az a kókusztej mellett tehéntejjel készül. Elnézést ha nem voltam egyértelmű, sok sikert a diétához! Üdv S.

  3. Dénes Győzőné says:

    Kedves Szandra! Írtad a borsófőzelék receptednél, hogy miután ,,teljes tejstop” következett, elhagytátok a kókusz tejet és már csak a rizstej maradt. Nem értem az okát! Nekem sem szabad a tejet fogyasztani, de a rizstej mellett használom a kókusz tejet/tejszínt is alternatívaként, hiszen az is növényi. Valamit rosszul tudok ezzel kapcsolatban? Köszi ha válaszolsz! Kati


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!