Chez Sandra

Bendőmelengető darált hússal rakott burgonya (MINDENMENTES*)

Mint már többször említettem, – és látható a blogon is –  nagyon szeretem a rakott fogásokat. A hűvösebb időkben gyakrabban kerül asztalra páldául rakott krumpli, most azonban nem a “hagyományos” készült, hanem egy darált hússal, tejszínnel és sok-sok illatos fűszerrel egybesütött változata. 

Lehet készíteni hagyományos héjában főtt burgonyából is, de én jobban szeretem főzés előtt megpucolni a krumplit, és ha megfőtt már elég csak szeletelni.

Ha nem szempont a tejmentesség, nyugodtan elkészíthető tejszín és tej keverékéből is, sőt akár reszelt sajttal is meg lehet szórni. Nekem most mindenképpen a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákba passzoló recept kellett.

 

rakottkrumpli_1

 

rakottkrumpli_2

 

HOZZÁVALÓK

 

400 gramm darált marhahús 
kb 600 gramm burgonya
1 nagyobb főzőhagyma
2 dl rizstejszín
3 dl rizstej
só, frissen őrölt tarkabors
1 ek zsiradék (nálam most kókuszzsír)
1 púpos ek rizsliszt
1 ek oregano
1 ek bazsalikom
1 ek majoranna
1 vékony gerezd fokhagyma
1 evőkanál keményítő
1 babérlevél
késhegynyi frissen őrölt szerecsendió

 

ELKÉSZÍTÉS

 

A megtisztított burgonyát sós vízben főzzük puhára.

A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.

Ezalatt készítsük el a szószt:

A hagymát tisztítsuk meg, és egy kevés zsiradékon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a ledarált húst, és pirítsuk meg. Ízesítsük a fűszerekkel, majd húzzuk félre. A tejszínt öntsük össze a tejjel, majd keverjük el csomómentesre a rizsliszttel. Tegyük vissza a tűzre a darált húsos edényt, majd folyamatos keverés közben keverjük bele a rizslisztes tejszínt. Sűrítsük be, ízlés szerint fűszerezzük újra a fűszerekkel ha szükséges.

Az időközben megfőtt burgonyát karikázzuk fel, majd egy hőálló tál aljába tegyünk belőle egy rétegnyit. Erre jöhet egy réteg szósz, majd megint egy réteg főtt burgonya, és megint egy réteg szósz. 

Előmelegített sütőben 15-18 perc alatt süssük készre!

 

rakottkrumpli_3

 

Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:

  1. Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz! 
  2. A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
 
cs_fb

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!