Ismét eltelt egy év, bár év elején eléggé elmaradoztam, de amint a technikai és egyéb okok megszűntek, ősz beköszöntével ismét beindult a blog, és – a visszaigazolások és látogatottsági adatok alapján elmondható, hogy – sokan is olvastátok a recepteket. Hogy melyeket a legtöbbet? A következő 3×10-es TOP listában össze is szedtem ezeket a minimum gluténmentes finomságokat. (A lista nem látogatottsági sorrendben van!)
Köszönöm a kedvelést, ígérem idén is folytatjuk! Rengeteg ötletem van még!
TOP 10 fogás 2016-ban:
HOZZÁVALÓK
2,5 dl tejszín
1 kisebb cukkini
10-12 kis csiperke gomba
só, frissen őrölt tarka bors
1 babérlevél
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 ek zsiradék (kókuszzsír v. olaj)
1 ek tárkony
250 gramm tészta
só
kevés karakteres sajt a tetejére (nálam: Morbier)
HOZZÁVALÓK
350 gramm (szárnyas)máj
150 gramm csiperkegomba
1 marék zöld olívabogyó
1 nagyobb paradicsom
2 ek olívaolaj,
1 fej új(főző)hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek provence-i fűszerkeverék
1 db babérlevél
só, frissen őrölt tarka bors
HOZZÁVALÓK
1 kg csirkeszárny
1 nagyobb újhagyma
1/2 csokor petrezselyem
2,5 dl zöldségalaplé
2,5 dl fehérbor
2 ek citromlé
4 ek zsiradék
1 db babérlevél
só, frissen őrölt tarka bors, frissen őrölt szerecsendió,
1 kk köménymag, 1/2 kk mustármag
6 db csirkemell
250 gramm reszelt ementáli (vagy mozzarella)
2 db egész tojás
só, bors
HOZZÁVALÓK
400 gramm csirkemell
150 gramm cukrozatlan, gluténmentes kukoricapehely
1 lime leve és lereszelt héja
3 egész tojás
150 gramm kukoricaliszt
1 nagy kanál olaj
Az áztatáshoz:
300 ml növényi tej (rizs)
só, bors, 1 fokhagymagerezd
HOZZÁVALÓK
500 gramm mirelit spenót
250 gramm rizsliszt v. 200 gramm grahamliszt + 50 gramm fehérliszt
3 nagy tojás (ha nem rizsliszttel készítjük, akkor – 1, ld fent!)
1 vékony gerezd fokhagyma
1 nagy csipet oregánó
1 csipet só
frissen őrölt tarka bors
2 ek zsiradék (kókuszzsír)
HOZZÁVALÓK
kb 500 grammnyi – kedvünk szerinti – felkockázott,darabolt gyümölcsök
1 kk fahéj
2-3 szem szegfűszeg
2 ek eritritol
1 banán
250 ml kókusztej
100 ml víz
HOZZÁVALÓK
350 gramm csirkemáj
4 ek rizstejszín
2 tk dijoni mustár
1 ek olívaolaj
1/4 kk őrölt szerecsendió
1 kk kakukkfű
1 kk majoranna
frissen őrölt tarka bors, csipet só
HOZZÁVALÓK
250 gramm szikkadt pékárú felkockázva (glutén-, tej-, tojásmentes)
2,5 dl rizstej
1 kis fej (salotta) hagyma
2+2 ek kókuszzsír
1 marék felaprított petrezselyemzöld
1 csipet só,
1 vékony gerezd fokhagyma átnyomva
frissen őrölt tarka bors
HOZZÁVALÓK (4 db tekercshez)
4 db pulykamellfilé
4 szelet serrano sonka
1 érett avokádó
frissen őrölt tarka bors
1 tk kókuszzsír
2016-os TOP 10 édesség:
HOZZÁVALÓK (10 pohárkrémhez)
250 gramm mascarpone
250 gramm tejszín
4 nagy tojás
70 gramm vaniliás cukor
15 db oreo keksz (glutén-, tojásmentes)
120 gramm fehér rizsliszt
2 ek kukoricakeményítő
2 egész tojás
25 cl mandulatej
25 cl ásványvíz
1 csipet só
HOZZÁVALÓK
100 gramm kókuszliszt
150 gramm kókuszreszelék
50 gramm kókuszzsír
2,5 ek cukrozatlan magas kakaótartalmú holland kakaópor
2 dl kókusztej
4 ek eritritol
2 ek koffeinmentes kv
3 ek meggybefőtt leve
1 kk vaníliaaroma
kb 25 meggyszem + kókusz a forgatáshoz
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
4 tojás
4 ek cukor/ xukor
4 púpos ek rizsliszt
pici só
1 ek citromlé
A krémhez:
4 dl laktózmentes tejszínhab
250 gramm laktózmentes krémsajt/mascarpone
200 gramm glutén-, laktózmentes csokoládé
4 csapott ek porcukor/porxukor
1 kk vaníliaaroma (elhagyható!)
A díszítéshez kb 50 gramm csokoládé
HOZZÁVALÓK
100 gramm kókuszreszelék
85 gramm szeletelt mandula
100 gramm aszalt (cukrozatlan!) sárgabarack
125 gramm aszalt (cukrozatlan!) áfonya
HOZZÁVALÓK
500 gramm natúr joghurt
60 gramm eritritol + 1 evőkanálnyi
2 zacskó expressz zselatin fix
1 kk vaníliaaroma
250 ml tejszín
1 kezeletlen héjú citrom leve és lereszelt héja
HOZZÁVALÓK
3 egész tojás
200 gramm darált mandula
200 gramm megtisztított, és apró lyukú reszelőn lereszelt sárgarépa
50 gramm cukrozatlan holland kakaó
150 gramm eritritol
1 tk sütőpor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
1 csipet só
1/2 kk őrölt szerecsendió
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 kezeletlen héjú narancs leve és lereszelt héja
150 gramm megtisztított sárgarépa
1/2 kezeletlen héjú narancs héja és leve
70 gramm nyírfacukor
2 egész tojás
12,5 cl olívaolaj
1 csipet só
1/2 kk vaníliaaroma
1/2 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt gyömbér
1/4 kk őrölt szerecsendió
50 gramm kukoricadara
10 gramm rizsliszt
10 gramm kukoricaliszt
20 gramm darált mandula
30 gramm kukoricakeményítő
1 ek gluténmentes sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
A piskótához:
8 egész tojás
8 ek kókuszliszt
4 ek eritritol
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
A csokoládémázhoz:
100 gramm (cukrozatlan) csokoládé
2,5 dl kókusztej
100 gramm eritritol
2 ek cukrozatlan holland kakaó
kókuszreszelék
HOZZÁVALÓK
200+50 gramm csokoládé (minimum 60°%os)
100 gramm eritritol
2 egész tojás
90 gramm darált lenmag
90 gramm kókuszzsír
1 ek mák
1 ek cukrozatlan kakaó
1 kk szódabikarbóna
50 gramm aszalt gyümölcs (nálam most sárgabarack)
Összeállítások is voltak: