Ha karácsony, akkor természetesen mézeskalács. Jó program a gyerekekkel együtt ténykedni a konyhában, arról nem is beszélve, hogy így tényleg szívvel-lélekkel készített ajándékot kaphatnak a tanítók is az iskolában.
Évek óta hagyomány nálunk, hogy a karácsonyi szünet előtti utolsó napon saját sütésű mézeskalácsokkal megpakolt kis csomagokat kapnak köszönőajándékként. Annak nem vagyok híve, hogy ilyenkor komolyabb anyagi kiadásba verjék magukat a szülők, épp elég kiadás a karácsony, viszont egy kedves saját készítésű csomag kedves kis figyelmesség, és ez úgy tapasztalom, hogy a pedagógusoknak is untig elég. A lényeg, hogy gondoltunk rájuk.
A mostani sütéskor szempont volt, hogy tej-, és tojásmentes legyen a mézeskalács, – arról nem is beszélve, hogy utolsó hét lévén nem igen volt idő a pihentetésre, – szerettem volna ha gyorsan lehet gyúrni, szaggatni, sütni.
A tej-, és tojásmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
350 gramm liszt
150 gramm porcukor v. porXukor
150 gramm szobahőmérsékletű margarin
125 gramm méz
100 gramm kukoricakeményítő
50 gramm darált mandula
10 gramm sütőpor
8 gramm mézeskalácsfűszer
2 ek mandulatej
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk vaníliaaroma
1 kezeletlen héjú narancs héja és leve (kb 2 ek)
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 160°C-ra (légkeveréses fokozatra).
Egy edényben kezdjük el melegíteni a margarint a mézzel, a tejjel és az édesítővel. Tegyük egy tálas mixerbe a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a kakaót. Reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét, majd öntsük hozzá a felolvasztott, majd langyosra visszahűtött mézes keveréket.
A dagasztókar segítségével 3-5 perc alatt gyúrjuk készre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki a formákat. Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra őket pici helyet hagyva köztük, majd az előmelegített sütőben süssük készre kb 10 perc alatt. Hagyjuk a sütőlapon kihűlni, majd ha kihűlt, díszíthető is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: