Chez Sandra

Tojás-, tejmentes azonnal puha mézeskalács

Ha karácsony, akkor természetesen mézeskalács. Jó program a gyerekekkel együtt ténykedni a konyhában, arról nem is beszélve, hogy így tényleg szívvel-lélekkel készített ajándékot kaphatnak a tanítók is az iskolában.

Évek óta hagyomány nálunk, hogy a karácsonyi szünet előtti utolsó napon saját sütésű mézeskalácsokkal  megpakolt kis csomagokat kapnak köszönőajándékként. Annak nem vagyok híve, hogy ilyenkor komolyabb anyagi kiadásba verjék magukat a szülők, épp elég kiadás a karácsony, viszont egy kedves saját készítésű csomag kedves kis figyelmesség, és ez úgy tapasztalom, hogy a pedagógusoknak is untig elég. A lényeg, hogy gondoltunk rájuk.

A mostani sütéskor szempont volt, hogy tej-, és tojásmentes legyen a mézeskalács, – arról nem is beszélve, hogy utolsó hét lévén nem igen volt idő a pihentetésre, – szerettem volna ha gyorsan lehet gyúrni, szaggatni, sütni. 

 

A tej-, és tojásmentes diétákban fogyasztható!

 

1_mezeskalacs

 

4_mezeskalacs

 

HOZZÁVALÓK

 

350 gramm liszt
150 gramm porcukor v. porXukor
150 gramm szobahőmérsékletű margarin
125  gramm méz
100 gramm kukoricakeményítő
50 gramm darált mandula
10 gramm sütőpor
8 gramm mézeskalácsfűszer
2 ek mandulatej
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk vaníliaaroma
1 kezeletlen héjú narancs héja és leve (kb 2 ek)

ELKÉSZÍTÉS

 

A sütőt melegítsük elő 160°C-ra (légkeveréses fokozatra).

Egy edényben kezdjük el melegíteni a margarint a mézzel, a tejjel és az édesítővel. Tegyük egy tálas mixerbe a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a kakaót. Reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét, majd öntsük hozzá a felolvasztott, majd langyosra visszahűtött mézes keveréket.

A dagasztókar segítségével 3-5 perc alatt gyúrjuk készre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki a formákat. Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra őket pici helyet hagyva köztük, majd az előmelegített sütőben süssük készre kb 10 perc alatt. Hagyjuk a sütőlapon kihűlni, majd ha kihűlt, díszíthető is! 

 

Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz ott biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz!
 
 
cs_fb

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!