A múltkori gyönyörű sárgájú tojásokból nem csak pohárkrém, hanem egy finom túrókrémes torta is készült. Az alaptorta színét egy kicsit felturbóztam sárgarépával is, de egyáltalán nem volt érezhető, így aki nem tudja, hogy van benne, nem mondja meg róla!
Glutén-, szója-, laktózmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
A piskótához:
195 gramm sárgarépa
125 gramm rizsliszt
120 gramm méz
60 gramm laktózmentes vaj
2 kis tojás
2 ek limelé
2 tk sütőpor
1 kk vaníliaaroma
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
csipet só
A krémhez:
1,25 dl mandulatej
12,5 dkg laktózmentes túró
1 kisméretű tojás
1 ek cukor v. 1,5 ek eritritol
1/2 ek kukoricakeményítő
1 ek porxukor v. porcukor
1/2 ek citromlé
1/2 kk vaníliaaroma
1/8 kk só
ELKÉSZÍTÉS
A sárgarépákat tisztítsuk meg, majd nagylyukú reszelőn reszeljük le. Egy kevés vízbe főzzük puhára, majd húzzuk félre, szűrjük le és botmixerrel pürésítsük át.
Kapcsoljuk be a sütőt 180°C-ra (légkeveréses funkción).
A tojásokat robotgéppel verjük fel habosra, majd adjuk hozzá a megolvasztott vajat, a répapürét, a liszttel elkevert sütőport és a többi hozzávalót. Keverjük össze, majd öntsük egy 22 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük kb 21-25 perc alatt – sütőtől függően – aranybarnára (tűpróba!).
Közben készítsük el ezt a túrós krémet, (fele adag elég hozzá!) amit simítsunk a kihűlt és a formából kivett torta tetejére.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg (ha nagyon sűrű adhatunk hozzá 1-2 ek mandulatejet is).
A piros bogyós gyümölcsöket olvasszuk ki, majd a botmixerrel pürésítsük össze. Egy szitán nyomkodjuk át (ezzel fogjuk fel a magokat, hogy evéskor ne ropogjon a fogunk alatt!).
Végezetül a piros bogyós szószt és a felolvasztott csokoládét is csurgassuk a torta tetejére, és tegyük hűtőbe kínálásig! (min. 1 óra)
Szia. Nem írtad hogy a krém készítésekor mikor és hogyan kell felhasználni a keményítőt :/ Nekem nem is lett tuti a krém :/
Megírod légyszi?
Köszi
Emese