A minap gyönyörű sárgájú tojásokat kaptam ajándékba. Igazi házi tojások voltak, egyenesen a tyúkok alól, ez látszott is rajtuk. Nem voltak túl nagyok, de a sárgájuk színét meglátva azonnal tudtam, hogy valami desszertbe kell hogy kerüljenek, és azt is, hogy nem lehet “elrontani” sem kakaóval, sem bármilyen színváltoztató hozzávalóval. Így készültek el ezek a pár perc alatt összerakható túrós pohárkrémek.
Az aljára egy nagy csipet műzli (nálam most gluténmentes, mézzel összetapasztott, darabos) került, erre jött egy réteg krém (kb 2 evőkanálnyi), majd egy nagy evőkanálnyi piros bogyós coulis (szósz), és egy kevés olvasztott csokoládé. Erre jött a következő műzliadag, ismét a krém, coulis, megint csokoládé és egy minimális műzli díszítésként. Végül hűtőbe került, kb 2 óra után már fogyasztható is volt!
Mivel nálunk egy viszonylag nehezebb menüsor végére került könnyed desszertként, ezért a gyümölcsszószba nem került cukor, ha édesebb desszertként szeretnétek érdemes megemelni az édesítő mennyiségét!
Készítéskor nem kell megijedni, ha mixelés után nem tudjuk teljesen leszedni a botmixerről a túrót. Kapargassuk le róla amennyire tudjuk, majd nyugodtan tegyük bele a feltett mandulatejbe, és mixeljük egy kicsit, a bő folyadéktól szépen le fog jönni róla!
A krém a glutén-, liszt-, fehér-, cukormentes diétákban fogyasztható, laktózmentes túróból készítve a laktózmentesben is!
HOZZÁVALÓK
2,5 dl mandulatej
25 dkg laktózmentes túró
2 kisméretű tojás
2 ek cukor v. 3 ek eritritol
1 ek kukoricakeményítő
2 ek porxukor v. porcukor
1 ek citromlé
1 kk vaníliaaroma
1/4 kk só
ELKÉSZÍTÉS
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük habosra. A fehérjéket verjük fel kemény habbá a sóval és a citromlével.
A túrót botmixerrel pürésítsük össze.
A mandulatejet tegyük fel melegedni, s mikor már kellőképpen forró, folytonos kevergetés mellett a tojássárgás masszát adjuk hozzá. Pár percig kevergessük, hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön.
Húzzuk félre, és óvatos de határozott mozdulatokkal keverjük bele a habot. Tegyük vissza, és pár percig hagyjuk együtt főni (folyamatosan kevergessük!).
Húzzuk félre, és folyamatos kevergetés mellett hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá az átmixelt túrót is.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg ( ha nagyon sűrű adhatunk hozzá 1-2 ek mandulatejet is).
A piros bogyós gyümölcsöket olvasszuk ki, majd a botmixerrel pürésítsük össze. Egy szitán nyomkodjuk át (ezzel fogjuk fel a magokat, hogy evéskor ne ropogjon a fogunk alatt!).
Ha kész vannak a hozzávalók, jöhet az összeállítás!
Vegyünk elő egy kínálópoharat, tegyünk az aljába egy réteg műzlit, következzen rá egy réteg hab, a szósz, csokoládé, majd újból műzli, hab, szósz, csokoládé. Díszítésként pedig műzli.
Tegyük hűtőbe, minimum 2 órára (de a legjobb ha előző este elkészítitek), és kínálható is!
Pohártól függően kb 6-8 adag pohárkrémhez elegendő!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: