#hellóősz avagy kecskesajtos-fügés tartelette (glutén-, szója-, tojásmentes)

Kecskesajt és füge, az ősz egyik remek párosa. Leveles tésztával kiegészítve pedig egy finom, elronthatatlan, húsz perc alatt lazán elkészíthető húsmentes fogás is lehet belőle. 

 

Tésztától függően a glutén-, szója-, és tojásmentes diétákban fogyasztható!

HOZZÁVALÓK

1 csomag leveles tészta (nálam hűtött, nem fagyasztott)

kb 60 gramm friss kecskesajt

6 kocka KIRI sajt

6 ek tejszín

6 kk méz

só, frissen őrölt tarka bors

kevés frissen reszelt szerecsendió

6 db lila füge

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.

A leveles tésztát tekerjük ki, – ha kiolvasztott vagy friss tésztát használunk nyújtsuk ki téglalap alakúra – és vágjuk fel 6 egyforma négyzetre (sütőpapírral együtt). Tegyük egy-egy sütőpapírral bélelt egyszemélyes pite/tartelette sütő formába a négyzeteket, nyomkodjuk a tésztát az oldalához, majd a tetején görgessük végig a nyújtófát, vagy akár kézzel is lenyomkodhatjuk róla a  felesleget. Rakjunk rá egy másik sütőpapír darabot, majd a sütőgyöngyöt, vagy a kimondottan erre a célra használt babot, borsót, stb…  

Előmelegített sütőben süssük elő/vakon 8-10 perc alatt!

Ezalatt készítsük el a tölteléket:

Tegyük egy tálba a sajtokat a tejszínnel együtt, majd villával törjük össze (nem kell teljesen elkeverni, mert süléskor úgyis szétfolyik majd). Ízesítsük egy kevés sóval, frissen őrölt tarka borssal és szerecsendióval.

A fügét mossuk meg, töröljük szárazra, és egy éles késsel szeleteljük fel.

Az elősült tésztakosarakról vegyük le sütőgyöngyöket és a felső sütőpapírt, majd töltsük meg a sajtos töltelékkel (törekedjünk arra, hogy hat egyforma mennyiségben osszuk szét).

Tegyünk a tetejére fügeszeleteket, csurgassunk rá mézet (kosárkánként kb 1-1 kávéskanálnyit, de lehet több is), majd tegyük vissza a sütőbe még 4-5 percre.

Ha tetszett, Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »