Cukkinis tzatziki (glutén-, liszt-, tojás-, szója-, hozzáadott cukormentes)

Nagy örömünkre még mindig tart a cukkini szezonja. Szeretjük levesnek, töltve, raguként, mindenhogyan.

Még a nagy “uborkavész” idejében kezdtem el uborka helyett cukkiniből készíteni tzatzikit, így az elmúlt pár évben már sikerült kialakítani a nekünk legjobban ízlő változatot. Nem nagy ördöngősség, de azért jól jön ha elolvassuk hozzá a retekből készült változatánál leírtakat.

Ha van rá mód, érdemes akár előző este is elkészíteni, hogy rendesen összeérjenek az ízek. Ha rapid kell, akkor is legalább 1-2 órával korábban tegyük össze. 

A glutén-, hozzáadott cukor-, tojás-, ( laktózmentes joghurtból, túróból és tejszínből készítve a ) laktózmentes diétákban is fogyasztható.

HOZZÁVALÓK

2 kisebb cukkini

2 dl görög joghurt lecsepegtetve

5 ek  túró

1 ek olívaolaj

1 csipet só

½ tk kapor

½ tk ecet v. citromlé

késhegynyi őrölt szerecsendió

frissen őrölt fekete bors

ELKÉSZÍTÉS

Reszeljük le a kis lyukú reszelőn a cukkiniket, majd sózzuk be. Tegyük félre 10-15 percre.  Nyomkodjuk ki a levét, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a lecsepegtetett joghurtot és a villával alaposan áttört túrót, az olívaolajat, a citromlevet és ízesítsük a fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, majd tegyük minimum 1-2 órára a hűtőbe.

 

5+1 minimum glutén-, liszt-, fehér cukormentes cukkinis fogás

Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
 
 
Címkék: , , ,
Tovább a blogra »