Nagy örömünkre még mindig tart a cukkini szezonja. Szeretjük levesnek, töltve, raguként, mindenhogyan.
Még a nagy “uborkavész” idejében kezdtem el uborka helyett cukkiniből készíteni tzatzikit, így az elmúlt pár évben már sikerült kialakítani a nekünk legjobban ízlő változatot. Nem nagy ördöngősség, de azért jól jön ha elolvassuk hozzá a retekből készült változatánál leírtakat.
Ha van rá mód, érdemes akár előző este is elkészíteni, hogy rendesen összeérjenek az ízek. Ha rapid kell, akkor is legalább 1-2 órával korábban tegyük össze.
A glutén-, hozzáadott cukor-, tojás-, ( laktózmentes joghurtból, túróból és tejszínből készítve a ) laktózmentes diétákban is fogyasztható.
HOZZÁVALÓK
2 kisebb cukkini
2 dl görög joghurt lecsepegtetve
5 ek túró
1 ek olívaolaj
1 csipet só
½ tk kapor
½ tk ecet v. citromlé
késhegynyi őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors
ELKÉSZÍTÉS
Reszeljük le a kis lyukú reszelőn a cukkiniket, majd sózzuk be. Tegyük félre 10-15 percre. Nyomkodjuk ki a levét, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a lecsepegtetett joghurtot és a villával alaposan áttört túrót, az olívaolajat, a citromlevet és ízesítsük a fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, majd tegyük minimum 1-2 órára a hűtőbe.
5+1 minimum glutén-, liszt-, fehér cukormentes cukkinis fogás