Chez Sandra

Spenótos nokedli kecskesajttal (GLUTÉNMENTES)

A spenót mint már többször említettem nagy kedvencünk, jöhet akár főzeléknek, lazac mellé töltelékként, vagy akár köretnek is. Nálunk most főfogás lett belőle egy kevés kecskesajttal kiegészítve. Spenót, tojás, majdnem mint a főzelékes változatánál, azonban a krumplit most passzoltuk.

Kecskesajt nélkül akár köretként is megállja a helyét (nálunk készült már gombapörkölt mellé is).

Tejmentes diétákban a tetejéről a kecskesajt elhagyható – én így fogyasztottam -, helyette füstölt lazackockákat tettem rá és meglocsoltam egy kevés fokhagymás olajjal, és így is nagyon finom volt! 

 

A receptben szereplő liszt csak hozzávetőleges mennyiség, annyit lisztet kell hozzáadni, hogy egy nagyon sűrű masszát kapjunk! A rizsliszttel készülő gluténmentes verzióban épp ezért a tészta nekem még egy plusz tojást is igényelt, mert különben túl “száraz” volt. 

 

Tálalás előtt érdemes egy kevés zsiradékon megfuttatni, átforrósítani, így rámorzsolni a tetejére a kecskesajtot, hogy ráolvadjon kicsit!

 

A glutén-, liszt-, hozzáadott cukormentes diétákban fogyasztható!

 

spenotos-nokedli_allo_2

 

 

 

HOZZÁVALÓK

 

500 gramm mirelit spenót
250 gramm rizsliszt v. 200 gramm grahamliszt + 50 gramm fehérliszt
3 nagy tojás (ha nem rizsliszttel készítjük, akkor – 1, ld fent!)
1 vékony gerezd fokhagyma 
1 nagy csipet oregánó
1 csipet só
frissen őrölt tarka bors

2 ek zsiradék (kókuszzsír)

 

ELKÉSZÍTÉS

 

A spenótot olvasszuk ki, és egy szűrőn nyomkodjuk át/le egy kanállal.

spenotos-nokedli_allo

 

A kinyomkodott spenótot botmixerrel pürésítsük össze, majd keverjük hozzá a tojásokat, nyomjuk hozzá fokhagymanyomón a megtisztított fokhagymát, a többi fűszert és a lisztet. Alaposan keverjük össze, majd tegyük félre kb fél órára.

 

spenotosnokedli

Kb ilyen állagot kell kapnunk

 

Egy nagy fazékba tegyünk fel főni vizet, majd a már lobogó sós vízbe szaggassuk bele a tésztát (én két adagban szaggattam ki). Érdemes először egy kisebb adaggal próbafőzést végezni, ha szétmállik a tészta lisztet kell még hozzáadni, ha nagyon kemény lenne, egy keverjünk hozzá egy kevés folyadékot (pl a kinyomkodott spenót levéből).
Ha a próbaadag sikerült, a főzővízhez adjuk hozzá a kinyomkodott spenót levét, ne menjen kárba. Akkor van kész, ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére (ez pár perc!). 

Tálalás előtt egy serpenyőbe forrósítsunk egy kevés zsiradékot, futtassuk meg rajta a nokedliket, majd még forrón morzsoljuk rá a kecskesajtot, és azonnal tálaljuk!

 

spenotos-nokedli_fekvo

 

 

cs_fb

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!