Chez Sandra

5+1 minimum gluténmentes mousse

A mousse (hangzatos nevével ellentétben) nem egy flancos valami (direkt nem írok desszertet, mert zöldségből is készülhet). Készítése nem nagy ördöngősség, semmi extra tudást nem kíván, a titok a tojások frissességében rejlik. Az édes verziója készülhet csokoládéból, de akár gyümölcsökből is. Zöldséges formában remek köretként szolgálhat.

Gyerekkorom egyik kedvence volt nyaranként a felvert tojáshabhoz kevert málnapép, vagyis a “málnás hab”. Mivel a tojás biztosan friss volt, – hiszen mi hoztuk be aznap a csirkéktől – így szerencsére nem kellett aggódni a szalmonella miatt. Most már csak biztosan friss tojásból készítem én is, de kisgyerekek és kismamák így sem kapják.

A legelterjedtebb változata a csokoládéból készült mousse au chocolat [ejtsd mussz o sokolá], amelyhez nem kell más mint friss tojás fehérjéje, jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé és cukor. Tehát ha marad ki esetleg tojásfehérje, azt fel lehet használni egy gyors légiesen könnyű csokis hab készítéséhez. De gazdagíthatjuk, selymesebbé tehetjük a tojások sárgájának hozzáadásával is, keverhetünk hozzá tejszínt, vagy akár vajat is. A legalapabb, legkönnyebb habot viszont akkor kapjuk ha csak fehérjéből készítjük.

A következőkben mutatok 5 édes és egy zöldséges minimum gluténmentes mousse változatot, próbáljátok ki őket!

 

CITROM MOUSSE

 

 
HOZZÁVALÓK

18 dkg nyírfacukor
3 nagy, szétválasztott tojás
2 nagy citrom leve és reszelt héja
3 dl tejszín
jó minőségű, reszelt fekete csokoládé

 

TOVÁBB AZ ELKÉSZÍTÉSHEZ »»

 

CSOKOLÁDÉMUSSZ – MOUSSE AU CHOCOLAT

 

 

HOZZÁVALÓK

150 gramm magas kakaótartalmú csokoládé (minimum 70%)
3 tojássárgája
5 tojásfehérje
egy csipet só
1 csapott ek nyírfacukor

 

TOVÁBB AZ ELKÉSZÍTÉSHEZ »»

 

FEKETE-FEHÉR … CITROMOS-CSOKOLÁDÉS MOUSSE (glutén-, lisztmentes)

 

 

HOZZÁVALÓK
 
18 deka cukor v. 20 deka eritritol
3 nagy, szétválasztott tojás
1 nagy citrom leve és reszelt héja
3 dl tejszín
10 deka jó minőségű magas százalékú csokoládé
1 ek minőségi kakaó
 
 
 

 

HOZZÁVALÓK
 
200 gramm jó minőségű csokoládé (minimum 70%os kakaótartalmú)
4 egész tojás
egy csipet só 

 

TOVÁBB AZ ELKÉSZÍTÉSHEZ »»

 

A VILÁG LEGEGYSZERŰBB EPERHABJA (GLUTÉN-, LISZT- TEJMENTES, HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ)

 

 

HOZZÁVALÓK (4 adaghoz)

2 tojásfehérje
200 gramm eper
1 tk vaníliaaroma
4×1 ek cukrozatlan kakaó

TOVÁBB AZ ELKÉSZÍTÉSHEZ »»

 

ROZMARINGOS BÁRÁNYKARAJ RÉPÁS-SPÁRGÁS MOUSSE-SZAL

 

 

HOZZÁVALÓK
 
Bárányhoz:

2 szelet báránykaraj
2-3 ek fokhagymás olíva olaj
5-6 egész szem tarka bors
3-4 rozmaring ág

Salottás vinaigrette-hez:
 
1 közepes fej salotta
1 ek málnás borecet
3 ek. olívaolaj
1 kk dijoni mustár
egy cipet só
frissen őrölt bors
 
spárga-sárgarépa mousse-hoz:

150 gramm sárgarépa
150 gramm spárga
1 tojás
12,5 cl tejszín
só,bors, egy késhegynyi őrölt szerecsendió
vaj

 

TOVÁBB AZ ELKÉSZÍTÉSHEZ »»

 

cs_fb

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!