A mousse (hangzatos nevével ellentétben) nem egy flancos valami (direkt nem írok desszertet, mert zöldségből is készülhet). Készítése nem nagy ördöngősség, semmi extra tudást nem kíván, a titok a tojások frissességében rejlik. Az édes verziója készülhet csokoládéból, de akár gyümölcsökből is. Zöldséges formában remek köretként szolgálhat.
Gyerekkorom egyik kedvence volt nyaranként a felvert tojáshabhoz kevert málnapép, vagyis a “málnás hab”. Mivel a tojás biztosan friss volt, – hiszen mi hoztuk be aznap a csirkéktől – így szerencsére nem kellett aggódni a szalmonella miatt. Most már csak biztosan friss tojásból készítem én is, de kisgyerekek és kismamák így sem kapják.
A legelterjedtebb változata a csokoládéból készült mousse au chocolat [ejtsd mussz o sokolá], amelyhez nem kell más mint friss tojás fehérjéje, jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé és cukor. Tehát ha marad ki esetleg tojásfehérje, azt fel lehet használni egy gyors légiesen könnyű csokis hab készítéséhez. De gazdagíthatjuk, selymesebbé tehetjük a tojások sárgájának hozzáadásával is, keverhetünk hozzá tejszínt, vagy akár vajat is. A legalapabb, legkönnyebb habot viszont akkor kapjuk ha csak fehérjéből készítjük.
A következőkben mutatok 5 édes és egy zöldséges minimum gluténmentes mousse változatot, próbáljátok ki őket!
CITROM MOUSSE
18 dkg nyírfacukor
3 nagy, szétválasztott tojás
2 nagy citrom leve és reszelt héja
3 dl tejszín
jó minőségű, reszelt fekete csokoládé
CSOKOLÁDÉMUSSZ – MOUSSE AU CHOCOLAT
HOZZÁVALÓK
150 gramm magas kakaótartalmú csokoládé (minimum 70%)
3 tojássárgája
5 tojásfehérje
egy csipet só
1 csapott ek nyírfacukor
FEKETE-FEHÉR … CITROMOS-CSOKOLÁDÉS MOUSSE (glutén-, lisztmentes)
A VILÁG LEGEGYSZERŰBB EPERHABJA (GLUTÉN-, LISZT- TEJMENTES, HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ)
2 tojásfehérje
200 gramm eper
1 tk vaníliaaroma
4×1 ek cukrozatlan kakaó
ROZMARINGOS BÁRÁNYKARAJ RÉPÁS-SPÁRGÁS MOUSSE-SZAL
2 szelet báránykaraj
2-3 ek fokhagymás olíva olaj
5-6 egész szem tarka bors
3-4 rozmaring ág
1 közepes fej salotta1 ek málnás borecet3 ek. olívaolaj1 kk dijoni mustáregy cipet sófrissen őrölt bors
150 gramm sárgarépa
150 gramm spárga
1 tojás
12,5 cl tejszín
só,bors, egy késhegynyi őrölt szerecsendió
vaj
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: