Sütőben sült zsemlegombóc (MINDENMENTES*)

A “hagyományos”, vízben főtt zsemlegombóc helyett érdemes kipróbálni a sütőben készült változatát is! Kívül kellemesen ropogós, belül finoman puhák ezek a pár perc munkával összeállítható zsemlegombócok.

Remek kísérője lehet vadasnak, vagy egyéb szószos fogásoknak!

*MINDENMENTES, vagyis a megfelelő pékárúból készítve, a glutén-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható!

HOZZÁVALÓK

250 gramm szikkadt pékárú felkockázva (glutén-, tej-, tojásmentes)

2,5 dl rizstej

1 kis fej (salotta) hagyma

2+2 ek kókuszzsír

1 marék felaprított petrezselyemzöld

1 csipet só,

1 vékony gerezd fokhagyma átnyomva

frissen őrölt tarka bors

ELKÉSZÍTÉS

 

A hagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk össze. A pékárút is kockázzuk fel egyenletes, kb 1×1 centiméteres kockákra.

Egy serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanálnyi zsiradékot és a hagymát pirítsuk meg rajta. Adjuk hozzá a kockákat, alaposan keverjük össze, és 2-3 percig – folyamatosan kevergetve – süssük tovább.

Öntsük egy nagyobb tálba a kockákat, öntsük fel a rizstejjel a felolvasztott kókuszzsírral, adjuk hozzá a petrezselymet, és fűszerezzük. Gyúrjuk össze, majd tegyük félre kb 1 órára.

1 óra elteltével gyúrjuk össze ismét alaposan. Egy se nem túl kemény, se nem túl puha masszát kell kapni. (Nem baj ha maradtak benne keményebb héjak, sütéskor ettől lesz ropogós. Ha nagyon nem áll össze, adhatunk még hozzá vizet, vagy rizstejet is!)

Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A masszából vegyünk ki egy púpos evőkanálnyi adagot, majd két kezünk között hempergessük golyó formájúra, és helyezzük a tepsiben egymás mellé a golyókat.

Előmelegített sütőben süssük kb 20-25 percet. Akkor jó, ha kívül ropogós (szép színt is kap), belül pedig puha marad.

Ebből a mennyiségből kb 15 golyó lesz.

Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
 
 
Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »