MINDENMENTES francia káposzta

A choucroute (ejtsd:sukrut) a franciák, legfőképpen Alsace térségének húsos-káposztás egytálétele. Kicsit hajaz a székely káposztára, de mégsem teljesen ugyanaz.

Mi nem vagyunk nagy sertésfogyasztók (szinte semennyire), de ehhez mindig húsos szalonnát, és kolbászt használok.

Otthon is könnyen elkészíthető, viszont érdemes alaposan kimosni a káposztát, mert a francia sokkal kevésbé intenzív ízű mint magyar társa.

A receptben szereplő kolbászt nem érdemes helyettesíteni a magyaros, pirospaprikás kolbásszal, mert nem ugyanaz a kettő. Ezek inkább a kerti sütögetéskor használt kolbászok.

Eredetileg tálaláshoz körberakják az elkészült káposztát még főtt burgonyával is, de ezt már nagyon túlzásnak érzem, így mi maradunk a „butított” változatánál. Így is laktató.

A készítéséhez érdemes rizlinget használni, nagyon jól harmonizál az íze a káposztával.

Mint a székelykáposztánál is, ahány ház, annyi recept, ez nincs máshogy jelen esetben sem. Van aki tesz bele pirospaprikát, valaki nem. Én igen.

Ráadásul én szeretem kényelmesen készíteni, előkészítem előző nap, és a kínálás napján csak sütőbe tolom, és egy óra alatt készre sütöm.

Lehet még gazdagítani csülökkel, és ízlés szerinti füstölt húsokkal, mi inkább a kevésbé gazdag változatát szeretjük.

Mindenmentes, így a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható!

HOZZÁVALÓK

500 gramm savanyított káposzta

200 gramm füstölt húsos szalonna

2 szelet füstölt tarja

4 db kolbász

2 ek olívaolaj/zsír

1 nagy fej hagyma

2-3 borókabogyó

2 gerezd fokhagyma

2-3 szegfűszeg

4-5 egész fekete bors

1 ek pirospaprika

1 babérlevél

200 ml fehérbor

csipet só

1 kk őrölt szerecsendió

1 tk köménymag

ELŐKÉSZÍTÉS

A húsos szalonnát , a tarját, és a kolbászokat főzzük elő 8-10 percig pirospaprikás vízben.

A hagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk fel, majd a zsiradékon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a megmosott káposztát, és a fűszereket. A húsfőzőléből tegyünk át 2-3 merőkanálnyit, és lassú tűzön pároljuk meg.

Tegyük át egy hőálló tálba a káposztát, helyezzük el benne a húsdarabokat, és öntsük fel a fehérborral. Adjunk hozzá annyit a főzőléből, hogy kb ujjnyi magasságban ellepje a káposztát.  Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe minimum egy éjszakára. A maradék főzőlevet is tegyük el, az elfőtt levet ezzel lehet majd pótolni!

 

ELKÉSZÍTÉS

Alufóliával lefedve tegyük az előkészített tálat a sütőbe, és kapcsoljuk be 210°C-ra. Süssük fél órát, majd vegyük le az alufóliát, pótoljuk az elfőtt levet, és süssük így további 10-12 percet. Fordítsuk meg a kolbászokat, és süssük még 10-12 percig.

 

 

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »