A choucroute (ejtsd:sukrut) a franciák, legfőképpen Alsace térségének húsos-káposztás egytálétele. Kicsit hajaz a székely káposztára, de mégsem teljesen ugyanaz.
Mi nem vagyunk nagy sertésfogyasztók (szinte semennyire), de ehhez mindig húsos szalonnát, és kolbászt használok.
Otthon is könnyen elkészíthető, viszont érdemes alaposan kimosni a káposztát, mert a francia sokkal kevésbé intenzív ízű mint magyar társa.
A receptben szereplő kolbászt nem érdemes helyettesíteni a magyaros, pirospaprikás kolbásszal, mert nem ugyanaz a kettő. Ezek inkább a kerti sütögetéskor használt kolbászok.
Eredetileg tálaláshoz körberakják az elkészült káposztát még főtt burgonyával is, de ezt már nagyon túlzásnak érzem, így mi maradunk a „butított” változatánál. Így is laktató.
A készítéséhez érdemes rizlinget használni, nagyon jól harmonizál az íze a káposztával.
Mint a székelykáposztánál is, ahány ház, annyi recept, ez nincs máshogy jelen esetben sem. Van aki tesz bele pirospaprikát, valaki nem. Én igen.
Ráadásul én szeretem kényelmesen készíteni, előkészítem előző nap, és a kínálás napján csak sütőbe tolom, és egy óra alatt készre sütöm.
Lehet még gazdagítani csülökkel, és ízlés szerinti füstölt húsokkal, mi inkább a kevésbé gazdag változatát szeretjük.
Mindenmentes, így a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
500 gramm savanyított káposzta
200 gramm füstölt húsos szalonna
2 szelet füstölt tarja
4 db kolbász
2 ek olívaolaj/zsír
1 nagy fej hagyma
2-3 borókabogyó
2 gerezd fokhagyma
2-3 szegfűszeg
4-5 egész fekete bors
1 ek pirospaprika
1 babérlevél
200 ml fehérbor
csipet só
1 kk őrölt szerecsendió
1 tk köménymag
ELŐKÉSZÍTÉS
A húsos szalonnát , a tarját, és a kolbászokat főzzük elő 8-10 percig pirospaprikás vízben.
A hagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk fel, majd a zsiradékon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a megmosott káposztát, és a fűszereket. A húsfőzőléből tegyünk át 2-3 merőkanálnyit, és lassú tűzön pároljuk meg.
Tegyük át egy hőálló tálba a káposztát, helyezzük el benne a húsdarabokat, és öntsük fel a fehérborral. Adjunk hozzá annyit a főzőléből, hogy kb ujjnyi magasságban ellepje a káposztát. Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe minimum egy éjszakára. A maradék főzőlevet is tegyük el, az elfőtt levet ezzel lehet majd pótolni!
ELKÉSZÍTÉS
Alufóliával lefedve tegyük az előkészített tálat a sütőbe, és kapcsoljuk be 210°C-ra. Süssük fél órát, majd vegyük le az alufóliát, pótoljuk az elfőtt levet, és süssük így további 10-12 percet. Fordítsuk meg a kolbászokat, és süssük még 10-12 percig.
Kommentek