Többször ettem már több helyen hagymalevest. Ettem már olyat ami tejszínnel készült, ami tejszín nélkül de turmixolva. De az igazi, eredeti vagyis tradicionális recept: pürésítve sincs, és tejszínt sem tartalmaz.
Az elkészítése egyszerű, gyorsan meg is van, és egy remek lehetőség a “vasárnapi húsleves” továbbhasznosítására is. De egy vendégséget is könnyen építhetünk rá, mert tényleg elronthatatlan.
Ha extrázni szeretnénk érdemes bucikban tálalni!
A leves (cipó nélkül, tojás-, tej-, gluténmentes sajttal kínálva) a glutén-, liszt-, tojás-, tejmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
4 közepes fej főzőhagyma (kb 40 deka)
2 ek olívaolaj
1-1,25 liter hús(leves) alaplé
1 deci fehér bor
frissen őrölt fekete bors
10-15 deka reszelt glutén-, tej-, tojásmentes sajt
ELKÉSZÍTÉS
A hagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk vékony karikákra. Felhevített olívaolajon a hagymakarikákat pároljuk meg. Öntsük fel az alaplével és főzzük puhára benne a hagymakarikákat. Amikor már majdnem kész (kóstolással nézem meg, amikor még éppen hogy roppanós a hagyma) öntsük fel a fehérborral, forraljuk fel, majd csavarjunk egy kevés fekete borsot rá és zárjuk le!
Lefedve hagyjuk állni 15-20 percet, majd tálalhatjuk is.
Ezalatt előkészíthetjük hozzá a cipókat:
a tetejét vágjuk le, majd egy kanállal szedjük ki a belsejét. Az “üres” bucikat 180 fokos sütőben süssük kb 10-12 percet, majd merjük bele a hagymalevest, szórjuk meg reszelt sajttal, és már tálalhatjuk is!
Kommentek