Idén szép, kerek születésnapját ünnepeltük kedves férjemnek. Mivel hétköznapra esett, így csak és kizárólag ünnepi vacsoráról lehetett szó. Igyekeztem kedvébe járni, így nagy kedvencét készítettem ünnepi menünek: hortobágyi húsos palacsintát. Vacsoráról lévén szó nem akartam egy nagyon édes, krémes, habos ünnepi tortát. Elég meleg is volt, ráadásul épp eperszezon is van, így egy finom, frissítő epertorta került az ünnepelt elé.
Pofonegyszerű, és nagyon gyorsan összerakható, csak a hűtésre kell rászánni az időt. Én reggel csináltam, 9 körül került a fagyasztóba, és este 8-ra tökéletes lett! Az idei év nagy slágere lesz nálunk, ha kipróbáljátok szerintem nálatok is! 😉
A glutén-, liszt-, tej-, fehér cukormentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
20 gramm darált mandula
15 gramm kukoricakeményítő
45 gramm eritritol
1 tojás fehérje
1 csipet só
1 kk citromlé
Az epres réteghez:
500 gramm eper
80 gramm eritritol
1 marék bazsalikom
1 zacskó zselatin fix
ELKÉSZÍTÉS
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A tojásfehérjét egy csipet sóval és a citromlével verjük fel kemény habbá! Ha már – vághatóan – kemény, óvatos de határozott mozdulatokkal keverjük bele a keményítőt, a darált mandulát és az édesítőt.
Kanalazzuk egy 18 centiméteres szilikon tortaformába a masszát (vagy egy sütőpapírral bélelt fémbe), és az előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt süssük készre!
Hagyjuk rácson teljesen kihűlni!
Ezalatt készítsük el az epres réteget:
Mossuk meg az epreket, majd egy botmixerrel pürésítsük össze a bazsalikommal együtt. Öntsük a pürét egy szitába, majd egy kanál domború felével passzírozzuk át (ezzel meg tudunk szabadulni a kis magoktól!).
Keverjük el – csomómentesre – a zselatin fix-el és az édesítővel.
Tegyük egy kapcsos 18 centiméteres tortaformába a megsült piskótalapot, majd öntsük rá az epres pürét. Ütögessük kicsit oda a formát, hogy kijöjjenek belőle a levegőbuborékok, és tegyük a fagyasztóba minimum 5-6 órára.
Kommentek