Chez Sandra

Levendulás-rozmaringos tűzdelt omlós báránycomb (MINDENMENTES, LOWCARB)

Még tavaly egy családi összejövetelre sütöttem ilyen levendulás rozmaringos fokhagymás báránycombot, amelyre máig is csorgó nyállal emlékeznek a gyerekek. Soha nem láttam őket annyira motiváltnak a terítésre, mint mikor a sült elkészült.

Így gondoltam kedveskedek nekik, és ismét készítek ilyen sültet. A titka, hogy minimum előző este, – de nyugodtan lehet akár 2 nappal korábban is – elő kell készíteni!

Nagyon egyszerű, elronthatatlan, és nem is kell hozzá sok hozzávaló! A lényeg, hogy megfelelő ideig süssük a sültet, se véres ne legyen, se pedig száraz! 
Akkor lesz igazán omlós a báránycombunk, ha először 220°C-on sütjük fél órán keresztül, majd 450 grammonként számolva 20 percet! (Nálam most először 220°C-on sült fél órán keresztül, majd mivel 1800 grammos volt a hús, így a 450 grammos szabállyal számolva még 4×20 perc sütés kellett még!)

Ha hozzájutunk levendulához, azt is nyugodtan beletűzdelhetjük a fokhagyma és a rozmaring mellé, de ha nincs, hát nincs, nyugodtan el is hagyható!

Családi összejövetelek, de akár húsvét legkedveltebb báránysültje lehet! Arról nem is beszélve, hogy mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban is fogyasztható, így jó megoldása lehet a különböző allergiák összehangolásának!

 

3

 

HOZZÁVALÓK (4 főre)

1 közepes báránycomb (1,8 kiló)
1 rozmaring ág
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj,
1 kk só,
1/2 kk frissen őrölt tarka bors
1/4 kk őrölt szerecsendió
levendulaméz
levendula (elhagyható!)

 

ELŐKÉSZÍTÉS

 

A fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk négybe, a rozmaringágat pedig kb 2-3 centis darabokra. A báránycombba egy éles kés segítségével szúrjunk lyukakat, és tegyük bele a fokhagymagerezdet, a rozmaringdarabot és a levendulát. Alaposan tűzdeljük meg, hogy sülés közben még jobban át tudja járni a hús ízét ez a három fantasztikus fűszer.

Az olívaolajat keverjük el a fűszerekkel, majd alaposan dörzsöljük be vele a combot. Fedjük le alufóliával, és tegyük hűtőbe sütésig. (Minimum egy éjszaka kell az igazán finom ízhez!)

 

ELKÉSZÍTÉS

 

Mielőtt megkezdenénk a sütését, előtte fél órával vegyük ki a hűtőből. Tegyük egy tepsibe, öntsünk alá kb 2 deci vizet, és a 220°C-ra előmelegített sütőben süssük fél órát. Vegyük vissza a hőmérsékletet 180°C-ra, majd a fent leírt módon számoljuk ki a még hátralevő időt! Fél órával az elkészülte előtt vegyük le róla az alufóliát, kenjük le a levendulamézzel, és így süssük készre!

Tálalás előtt lefedve hagyjuk negyed órát pihenni!

Köretnek párolt zöldséget, főtt burgonyát kínálhatunk! 

1

2

 

 
 
cs_fb

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!