Máglyarakás (glutén-, tej-, fehér cukormentes)

Nagyon kedvelt édesség családunkban a máglyarakás, bár többen többféleképpen készítjük. Én több rétegben rakom ( kenyér-alma-lekvár-kenyér-alma-lekvár-hab), van a családban aki alulra simítja az összes kalácsot, rájön az alma, a lekvár, majd a hab.

A másik nagy különbség, mivel mi a habot nem annyira szeretjük rajta, így picit lespórolom (csak egy tojásfehérje habját szoktam rákenni). De a teljesség kedvéért a receptbe mindhármat beleírtam! Sőt! Ha szeretitek a habot a tetején, akkor akár a kimaradt tojásfehérjéket is pluszban hozzáadhatjátok!

A kenyértől függően a glutén-, és tejmentes diétákban fogyasztható!

 

HOZZÁVALÓK

125 gramm glutén-, tej-, tojásmentes kenyér v. kalács

100 gramm cukrozatlan eperlekvár

250 ml mandulatej

3 egész tojás

1 kezeletlen héjú citrom lereszelt héja

145 gramm eritritol (20 gramm az almához + 60 gramm a mandulatejbe + 40 gramm a tojássárgájához +25 gramm a habba)

350 gramm alma

1 ek kókuszzsír

1/2 vaníliarúd

1 késhegynyi fahéj

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Egy serpenyőbe hevítsük fel a kókuszzsírt, tegyük rá az almaszeleteket a fél vaníliarudat, és 1-2 evőkanálnyi eritritollal és a fahéjjal meghintve, együtt pároljuk puhára.

A mandulatejet forraljuk fel kb 80 gramm eritritollal együtt, folyamatos kevergetés mellett!

Tegyük egy tálba a kenyeret vagy a kalácsot, és locsoljuk meg a mandulatejjel. Ezalatt a tojások sárgáját keverjük habosra kb 40 gramm eritritollal, reszeljük bele a citrom héját, és öntsük a kenyerekre. Alaposan forgassuk össze!

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

Vegyünk egy 24 centiméteres kapcsos tortaformát, majd tegyük rá a kenyerek felét, rétegezzük rá az almák felét, simítsunk el rajta 3-4 evőkanálnyi eperdzsemmet, majd tegyünk rá még egy réteg kenyeret, még egy réteg almát, és a maradék lekvárt (hagyjunk kb 2 evőkanálnyit a habba!)

A tojások fehérjéjét verjük fel habbá a citrom levével, a maradék eritritollal és 2 evőkanálnyi eperdzsemmel, és simítsuk el a tetején!

Előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük készre!

 

Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
 
 
Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »