Sok szót ejtettünk mostanában az édességekről. De ne feledkezzünk meg a sósságokról sem! Így most egy finom, egyszerűen elkészíthető pizzás tekercset hoztam!
Mindenmentes, vagyis a glutén-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
750 gramm glutén és búzamentes lisztkeverék (NATURBIT)
3 púpos ek burgonyapehely
75 gramm friss élesztő (gluténmentes)
3 ek olaj
1,5 kk só
1 tk ecet
1 tk ecet
1 kk nádcukor
6 dl meleg víz
A szószhoz:
2-3 ek olívaolaj
fél póréhagyma
1 nagyobb konzerv hámozott paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
2 csapott ek oregano
1 ek bazsalikom
1 kk őrölt szerecsendió
1 tk só
1 tk nyírfacukor v. nádcukor
Feltét:
sonka,
gomba,
kukorica
stb…
reszelt tej-, glutén-, tojás-, és laktózmentes növényi sajt (pl violife)
ELKÉSZÍTÉS
Futtassuk fel a meleg, cukros vízben az élesztőt. Egy tálban keverjük el a lisztkeveréket, a burgonyapelyhet, és a sót. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az ecetet és az olajat, majd nedves kézzel alaposan gyúrjuk össze! (Ragacsosnak kell maradnia!)
Kenjük meg lazán egy kevés vízzel, majd letakarva meleg helyen hagyjuk duplájára kelni!
Kenjük meg lazán egy kevés vízzel, majd letakarva meleg helyen hagyjuk duplájára kelni!
Ezalatt készítsük el a pizzaszószt!
A póréhagymát aprítsuk fel, és olívaolajon pirítsuk üvegesre (ez nagyon rövid idő vigyázzunk, hogy ne égen oda!).
Mikor már üvegesre párolódott a póréhagyma, adjuk hozzá a fokhagymát is és a hámozott paradicsomot. Óvatosan folyamatosan kevergetve főzzük pár percig, majd ízesítsük a fűszerekkel.
1-2 percet még forraljuk, majd le is zárhatjuk!
A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 180°C hőmérsékletűre.
Ezután a tésztát egy lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra! (kb 30×70 centiméteresre) Kenjük meg a paradicsomos szósszal, tegyük rá a feltéteket és tekerjük fel. Egy éles késsel vágjuk ujjnyi vastagságúra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg sajttal és a 180°C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt süssük készre!
Kommentek