Chez Sandra

MINDENMENTES BOUILLABAISSE, avagy a déliek halászleve (LOW CARB, GLUTÉN-, LISZT-, TEJ-, TOJÁSMENTES)

A déli francia konyha egyik nagyon kedvelt levese/egytálétele a bouillabaisse [ejtsd: bujabesz], mely mindenféle tenger adta csodálatos finomságból készül.
Most egy gyors verziót hoztam, amely megjegyzem ízileg nem sokban különbözik az “eredetitől” (már ha van ilyen, hiszen ahány ház annyi szokás, minden déli családnak megvan a saját, jól bevált receptje), leginkább abban, hogy sokkal gyorsabban megvan, mert kész halsűrítményből készítettem, nem pedig magam készítettem hozzá az alaplevet. Tisztítással, főzéssel együtt kb 40 perc alatt kész van! Ez is egy szempont azt hiszem!

Nálunk a karácsonyi asztalon már fix helye van december 26.-án délben!

LOW CARB, MINDENMENTES, vagyis a glutén-, tej-, tojás-, hozzáadott cukormentes diétákban fogyasztható!

MINDENMENTES BOUILLABAISSE

HOZZÁVALÓK (8-10 főre)

1 doboz szardíniakonzerv (135 gramm)
1 doboz tonhalkonzerv (130 gramm)
2 liter halalaplé (lehet sűrítményből is)
1 nagy paradicsom
1 szál póréhagyma
1 negyed zellergumó (kb 150 gramm)
4 db közepes burgonya ( kb 350 gramm)
1 kilónyi hal vegyesen (nálam most bajuszos vörösmárna, sárga tőkehal stb ,…)
250 gramm tenger gyümölcsei vegyesen
100 gramm rák
200 gramm friss kagyló
fűszerek:
1 kk fehér bors
1 duci gerezd fokhagyma
1 adag sáfrány
1 dl szárazfehér bor

ELKÉSZÍTÉS

A szardínia és a tonhalkonzervet tegyük egy magasabb fazékba. Kezdjük el melegíteni, közben kevergetés közben törjük pépesre. Adjuk hozzá a megmosott és felkockázott paradicsomot, a megtisztított és felaprított póréhagymát, és a felkockázott zellert. Öntsük fel a halalaplével, majd fűszerezzük. Mikor a zeller már majdnem megpuhult adjuk hozzá (a zellerrel ugyanakkora méretűre vágott burgonyát, a halakat, a tenger gyümölcseit, a rákot és a megtisztított kagylót. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd fedjük le és kb 15-20 perc alatt főzzük készre. Miközben fő, párszor keverjük át. Zárjuk le, majd öntsük hozzá a fehérbort és ízlés szerint fűszerezzük még meg.

cs_fb

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!