Egyszerű, finom, gyorsan elkészíthető gluténmentes mousse torta áfonyaszemekkel…
Nem csak jól hangzik, mennyei is! Bár az elkészítése nem igazán időigényes, mégis érdemes a felvágás előtti napon elkészíteni, mert a tetején lévő mousse rétegnek kell idő a megszilárduláshoz. Míg a piskóta megsül a krém is elkészíthető!
A glutén-, lisztmentes diétákban fogyasztható, fehér cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
A PISKÓTÁHOZ
80 gramm rizsdara
20 gramm vaj
4 db tojás
60 gramm eritritol
A GYÜMÖLCSÖS KRÉMHEZ
250 gramm mascarpone
1 deci tejszín
2 deci kókusztej
1 evőkanál frissen csavart citromlé
1 zacskó zselatin fix
50 gramm áfonya (plusz pár szem a tetejére)
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 175 °Cra.
A tojásokat és az eritritolt öntsük egy tálas mixerbe, és addig verjük, míg egy keményebb habot nem kapunk. (4-5 perc a legmagasabb fokozaton!) Óvatosan keverjük hozzá a rizsdarát, végezetül keverjük hozzá a felolvasztott (majd visszahűtött) vajat.
A masszát öntsük egy 24 cm átmérőjű szilikon tortaformába, majd az előmelegített sütőben süssük 10-12 percig.
Ezalatt készítsük el a krémet:
A tálas mixerbe tegyük a mascarponét és a tejszínt. Kapcsoljuk be, és verjük fel habbá!
Az áfonyát botmixer segítségével pürésítsük, egy szűrőn préseljük át egy kanál segítségével (ezzel kiválasztjuk a magokat), majd öntsük a mascarponés masszához a kókusztejjel és a citromlével együtt. Adjuk hozzá a zselatin fixet is, és verjük tovább még 4-5 percig.
Az időközben megsült – és kihűlt – piskótát tegyük egy tortatálra, vagy egy nagyobb lapostányérra. Tegyünk rá egy 24 cm-re állított tortakarikát, és öntsük rá a gyümölcsös masszát. Kissé ütögessük le a tányérra szorított tortakarikával együtt, hogy az esetleges buborékok is kijöjjenek belőle, majd tegyük hűtőbe minimum 3-4 órára, de a legjobb ha egy egész éjszakát állni hagyjuk.
Tálalás előtt vágjuk végig belül a tortakarikát, majd a tetejét tegyük ki áfonyaszemekkel!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: