Nagyon szeretjük a kék-sárga svéd bútoráruházban is kapható húsgolyókat. Míg közelebb laktunk egy-egy áruházhoz sűrűben vettünk, mióta távolabb lakunk, sűrűbben készítem itthon.
Az elkészítése nagyon egyszerű, mára már sikerült kialakítani magunknak a tökéletes, mindenmentes (glutén-, tej-, tojás-, liszt-, cukormentes) változatot is!
HOZZÁVALÓK
100 gramm darált marhahús 150 gramm darált borjúhús 1 tk utifűmaghéj kb 75-80 ml víz 1 kisebb fej vöröshagyma 50 ml darált kölespehely 1 hideg főtt burgonya 1/2 tk só, frissen őrölt fekete bors 1/2 kk őrölt szerecsendió 1/2 kk őrölt szegfűbors
ELKÉSZÍTÉS
Reszeljük le a vöröshagymát és a burgonyát egy tálba. Az utifűmaghéjat keverjük el 2 ek vízzel, majd adjuk a hagymás burgonyához. Keverjük hozzá a többi hozzávalót is. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a szerecsendióval és a szegfűborssal. Alaposan gyúrjuk össze, majd hagyjuk állni pár percet.
Nedves kézzel formázzunk belőle egyforma méretű golyókat, majd vagy 1. kevés zsiradékban sűrűn megforgatva, 2. tepsiben olajjal megspriccelve néha megrázogatva (180°C-on kb 30 perc alatt), 3. az Actifryben keverőlapát nélkül 1 mérőkanálnyi olajjal meglocsolva 30 perc alatt süssük készre.
Kommentek