A clafoutis (ejtsd klafuti) egy igazi, klasszikus francia édesség, amelyet az eredeti recept szerint hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek.
A Franciaország középső részén található Limousin tartományból származó sütemény bármilyen gyümölcsből elkészíthető, így a most szezonját érő barackból, szilvából is.
Ha még nem készítettetek, itt az ideje, a következőkben 4 nagyon egyszerű, és finom – köztük gluténmentes! – receptet is találtok hozzá! Bár némely recept cseresznyét ír, ugyanannyi mennyiségű gyümölccsel könnyen helyettesíthető!
CLAFOUTIS I-II
HOZZÁVALÓK
kb. 30dkg érett sárgabarack
két tojás, + egy tojássárgája
másfél dl tejszín
egy dl tej
négy és fél dkg liszt
három dkg vaj
hat dkg cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliáscukor, vagy egy ek. vaníliakivonat
egy ek likőr (nekem szilvalikőr volt itthon, de ha nincs otthon, akár el is hagyható)
mandulaforgács
HOZZÁVALÓK
kb. 30dkg őszibarack
két tojásfehérje
másfél dl tejszín
négy és fél dkg liszt
három dkg vaj
hat dkg cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliáscukor, vagy egy ek. vaníliakivonat,
egy ek likőr (nekem szilvalikőr volt itthon, de ha nincs otthon, vagy akár el is hagyható)
mandulaforgács
HOZZÁVALÓK
2 marék meggy
3 db tojás fél dl tej
2 dl tejszín
4 dkg tk.liszt 3 ek nádcukor
1 csipet só 1 ek. vaníliakivonat mandulaforgács
CSERESZNYÉS CLAFOUTIS (GLUTÉNMENTES)
HOZZÁVALÓK (18 centiméteres gyümölcspite formához)
1 csomag cukormentes vaníliás pudingpor 2 egész tojás 1 dl (cukormentes) habtejszín 1 dl kókusztej 1 csipet só 3 ek eritritol fél kezeletlen héjú citrom lereszelt héja 2 ek darált mandula fél kk fahéj fél kk őrölt gyömbér kb másfél maroknyi cseresznye
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: