Chez Sandra

Így készül a “bolti pizza” egészségesen és egyszerűen

A pizza az egyik olyan étel, amit a kicsik és a nagyok is egyaránt szeretnek. Egy jó alapot kell hozzá találni, és utána már minden csak a képzeletünkre van bízva.
Van egy kedvelt mélyfagyasztott pizzánk, ( a Franciaországban élők ismerhetik, Buxxxxi néven fut. Nem a vastag, hanem a normál változata!). No kérem szépen most ezt sikerült egészségesebb változatban is elkészíteni pikk-pakk. A magyar pizzákkal annyira nem vagyok képben, de gondolom hasonlóak lehetnek a fagyasztott társaik mint az ittenieknek.
Én a pizzákat kemence/pizza fokozaton szoktam sütni, de több helyen is olvastam már, hogy az a sütő, amelyik nem tud “kemence” vagy “pizza” fokozatot, azt a következő módon varázsolhatjuk hasonló hatásúvá:
  • be lehet szerezni (pl. egy sírkövesnél) egy nagy tepsi méretű márványlapot. Amit bent forrósíthatunk a sütőben, amíg az melegszik. Így kapásból forró alapra kerül a pizza, és még jobban ott a kemencehatás.  
  • Márványlap híján megfelel egy 40×40-es padlólap is, ha maradt mondjuk a konyha burkolásából… 
  • És ha ezek sincsenek, akkor megfelel helyettük a sütő tepsije kb. egyujjnyi vastagon megtöltve durva sóval.
Azt hiszem kijelenthetem, hogy igen, erre a receptre vágytunk! A gyerekek meg is mondták, innentől ne vegyünk bolti pizzát sohase, ez legyen. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogok újítani! Már csak azért sem, mert szükségünk lenne egy ilyen finom pizza gluténmentes változatára is! 😉
PT_ALLO
PT_ALLO_2
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
20 dkg tk liszt
 5 dkg fehér liszt
2 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
2 ek olívaolaj
1 csapott ek só
1 kk barna cukor
A szószhoz:
2-3 ek olívaolaj
fél póréhagyma
1 nagyobb konzerv hámozott paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
2 csapott ek oregano
1 ek bazsalikom
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 tk só
1 tk nyírfacukor v. nádcukor
Feltét:
sonka, gomba, kukorica, reszelt sajtok (ementáli, mozzarella, …),  stb..
ELKÉSZÍTÉS
Langyos vízben keverjük el a kávéskanálnyi barna cukrot az élesztővel. A liszteket keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá a  feloldott élesztőt és az olívaolajat.
Egy tiszta konyharuhával letakarva kicsit tegyük félre pihenni. Ezalatt készítsük el a paradicsomszószt:
A póréhagymát aprítsuk fel, és olívaolajon pirítsuk üvegesre (ez nagyon rövid idő vigyázzunk, hogy ne égen oda!).
Mikor majdnem megpirult a póréhagyma, Adjuk hozzá a fokhagymát is és a hámozott paradicsomot. Óvatosan folyamatosan kevergetve főzzük pár percig, majd ízesítsük a fűszerekkel.
1-2 percet még forraljuk, majd le is zárhatjuk.
A sütőt melegítsük elő pizza fokozaton maximális hőmérsékletűre.
Ezután a tésztát egy lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki. Nem szabad se túl keménynek, se túl lágynak lennie. Kenjük meg a paradicsomszósszal, tegyük rá a feltéteket majd pizzafokozaton előmelegített sütőben, maximális hőmérsékleten 10-20 perc alatt süssük készre.
PT_FEKVO

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gilda says:

    Én a magam részéről várom a gluténmentes változatot, de ez is istenien néz ki! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!