Mint már megszokhattuk: ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK. Most egy francia tradicionális kuglóf, kougelhopf avagy kouglof receptet hoztam.
Az elkészítése nem ördöngösebb mint egy átlag kelt tésztájúé, ha betartjuk a szabályait.
A kelt tészta elég kényes dolog, nagyon sok minden befolyásolhatja a sikerességét: először is az ideális környezet hőmérséklete körülbelül 25°/30°C. Ha ez nincs meg, akkor melegítsük elő a sütőt. De vigyázzunk arra, hogy a hőmérséklet ne menjen 50°C felé, mert a túl magas hőmérséklet megöli az élesztőt.
Az is fontos, hogy a tésztánk ne legyen túl kemény. Mivel liszt és liszt között is van minimális különbség, ezért tudnunk kell, hogy mikor épp jó lágy a tészta. Végezetül ügyeljünk arra is, hogy valódi, jó minőségű zsiradékot használjunk hozzá.
HOZZÁVALÓK
350 gramm liszt (T45)
100 gramm teljes kiőrlésű liszt
50 gramm darált mandula
25 gramm élesztő
2 egész tojás
70 gramm nádcukor
100 gramm aszalt sárgabarack
125 gramm vaj
2,5 dl tej
1 tk só
ELKÉSZÍTÉS
Keverjük el az élesztőt a meleg tejjel (amíg az élesztő teljesen fel nem oldódik)
Vegyünk kb 20 gramm lisztet, és keverjük el az élesztővel elkevert tejjel. (Ha a tej hideg, tegyük be 10 másodpercre a mikrohullámúba.)
Keverjük össze addig, míg egy sima tésztát nem kapunk.
Tegyük félre meleg helyre, hogy meg tudjon emelkedni.
A tojásokat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a liszteket, a darált mandulát, az apróra vágott aszalt sárgabarackot, a felkockázott vajat, a csipet sót és a kovászt.
Alaposan dagasszuk meg. Egy könnyű lágy tésztát kell kapnunk!
Fedjük le egy tiszta ruhával és hagyjuk 2 órán át kelni.
2 óra elteltével a kb duplájára kelt tésztát gyúrjuk át, és tegyük egy vajjal kikent fém vagy cserép sütőformába. (A szilikonformát nem kell kikenni!)
Arra ügyeljünk, hogy a kougelhopf rendesen töltse ki a barázdákat!
Ismét takarjuk le, és hagyjuk, hogy a tészta megemelkedhessen. (Körülbelül 1 óra.)
A megkelt tésztát tegyük a hideg sütőbe, és kapcsoljuk be 170°Cra és süssük kb 50 percig. (Ha a teteje nagyon barnul, vegyük vissza a hőmérsékletet 150°C-ra)
Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral szórjuk meg tálalás előtt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: