DUPLA LENCSÉS: LENCSEKRÉMLEVES LENCSEFASÍRTTAL (glutén-, liszt-, tojás-, húsmentes, nincs hozzáadott cukor)

A lencsétől sajnos sokan ódzkodnak, mert nagyon puffasztónak tartják. Azt mondják az “öregek”, hogy az első forrás után le kell cserélni a főzővizet, és csak utána, a második főzővizet ízesítsük fűszerekkel, főleg köménymaggal, és fedő nélkül főzzük, hogy a keletkező gázok elfőjenek. Az már csak egy külön emésztéssegítő eljárás, hogy pürésíthetjük botmixerrel, így a gyomor számára még egyszerűbb a feldolgozása. A lencse fogyasztása cukorbetegeknek kimondottan ajánlott, ugyanis csak lassan növeli a vércukorszintet. Nem beszélve arról, hogy sok mindent készíthetünk belőle: főzeléket, pürét, levest, krémlevest, salátát és köretet.
A következő dupla lencsés fogás gyorsan, egyszerűen elkészíthető, nem utolsó sorban pedig nem igényel nagy konyhai szakértelmet.
A lencsefasírtokat kerámiabevonatú tepsiben sütöttem meg, így nem kellett semmilyen zsiradékkal sem kikenni, sem pedig sütőpapírt nem raktam alá, de ha nincs ilyen tapadásmentes bevonatú tepsink, egy sima sütőpapírral kibéleltbe is rakhatjuk.
A glutén-, tojás-, húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK (4 főre)

A LENCSEKRÉMLEVESHEZ:

560 gramm lencse

50 gramm halványító zeller

1 salottahagyma

3 közepes sárgarépa

1 fokhagymagerezd

150 gramm görög joghurt

1,25 liter zöldségalaplé

1 db babérlevél

1 csipet köménymag

só, bors, frissen őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió

A LENCSEFASÍRTHOZ (8 db kisebb koronghoz)

240 gramm gramm lencse

1 salottahagyma

50 gramm quinoa liszt

1 marék petrezselyem

só, frissen őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS
A lencsét, ha nem előfőzöttet vagy konzervet használunk főzzük elő, az első főzővizét öntsük le. A másodikat  már a zöldségalaplével öntsük fel, adjuk hozzá a megtisztított és felkarikázott sárgarépát, a halványítózellert, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a köménymagot és a salottahagymákat.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
Ha már megfőtt, a lencséből vegyünk ki kb 20 grammnyit egy tálba, adjuk mellé az egyik megfőtt salottát, egy gerezd főtt fokhagymát, és egy marék petrezselymet (pár szálat hagyjunk a díszítéshez). Pürésítsük, adjuk hozzá a quinoa lisztet, ízesítsük sóval, frissen őrölt tarka borssal, és szerecsendióval. Gyúrjuk össze, majd készítsünk belőle nyolc darab kisebb korongot. Tegyük kerámiabevonatú tepsire, és előmelegített sütőben süssük készre kb 18-20 perc alatt.
A levesből vegyük ki a babérlevelet, és botmixerrel pürésítsük össze. Keverjük hozzá a görög joghurtot, és ízlés szerint ízesítsük még sóval, borssal.
A megsült korongokkal, petrezselyemmel díszítve tálaljuk!
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!  Tarts Velünk a Facebookon is!

Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »