GLUTÉNMENTES RÉPATORTA

A blog egyik nagy kedvence a lime-os répatorta. Most ennek a finomságnak készült el az egyszerűsített, gluténmentes verziója. Annyira jó lett, hogy meg is beszéltük, a karácsonyi asztalon helye van!


Nyírfacukorral készül, a glutén-, lisztmentes diétákban fogyasztható!

(Amennyiben a tetejére laktózmentes margarinból és nyírfaporcukorból készítjük a krémet, úgy a tejmentes diétákban is!)






HOZZÁVALÓK

150 gramm megtisztított sárgarépa

1/2 kezeletlen héjú narancs héja és leve

70 gramm nyírfacukor

2 egész tojás

12,5 cl olívaolaj

1 csipet só

1/2 kk vaníliaaroma

1/2 kk őrölt fahéj

1/2 kk őrölt gyömbér

1/4 kk őrölt szerecsendió

50 gramm kukoricadara

10 gramm rizsliszt

10 gramm kukoricaliszt

20 gramm darált mandula

30 gramm kukoricakeményítő

1 ek gluténmentes sütőpor

1/2 kk szódabikarbóna

A tetejére:

2 ek mascarpone

2 ek philadelphia natúr krémsajt

1 ek nyírfaporcukor

1/2 kezeletlen héjú lime leve és reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A megtisztított sárgarépákat reszeljük le egy kis lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a darált mandulát, a kukoricakeményítőt, a kukoricadarát és a szódabikarbónával és sütőporral elkevert kétféle lisztet. Ízesítsük a fűszerekkel és az aromával, majd reszeljük hozzá a narancs héját, és csavarjuk bele a levét is. Alaposan forgassuk össze. 
A tojásokat elektromos habverő turbo fokozatával verjük habosra egy csipet sóval és a nyírfacukorral. Öntsük hozzá az olívaolajat, a lisztes-répás keveréket, majd az egészet forgassuk össze. Öntsük egy 18 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük meg kb 25-28 perc alatt (légkeveréses)
A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük ki belőle.
Ezalatt készítsük el a tetejére a krémet:
A mascarponét keverjük habosra a nyírfaporcukorral és natúr krémsajttal valamint a lime levével. Tegyük egy habzsákba, majd nyomjuk a langyosra – vagy teljesen kihűlt – répatorta tetejére.
Tegyük hűtőbe minimum 1-2 órára (de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtőben marad). Tálaláskor reszeljünk rá egy lime héját.
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!
Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »