A mai ÉDES PÉNTEK egy igazi gyöngyszemet takar. A répatorta eddig nem tartozott valahogy a legnagyobb favoritjaim közé. De ezzel a tortával egyből szerelemre lobbantam. Kellőképpen édes, a tésztája habkönnyű, és a kétféle citromnak köszönhetően egy kis plusz fanyarság is került bele.
HOZZÁVALÓK
A tortához:
60 gramm zabpehelyliszt
40 gramm rétesliszt
80 gramm darált mandula
160 gramm sárgarépa
100 gramm nyírfacukor
1 tk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
100 ml szőlőmagolaj
2 tojás
1/2 narancs lereszelt héja
A krémhez:
250 gramm mascarpone
250 ml (hab)tejszín
1 lime leve és héja
1 citrom héja
7 gramm nyírfaporcukor
1 zacskó habfixáló
a lime lereszelt héja a tetejére
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A megtisztított sárgarépákat reszeljük le egy kis lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a darált mandulát, és a szódabikarbónával és sütőporral elkevert kétféle lisztet. Ízesítsük a fűszerekkel, majd reszeljük hozzá a narancs héját.
A tojásokat elektromos habverő turbo fokozatával verjük habosra. Öntsük hozzá a szőlőmagolajat, a lisztes-répás keveréket, majd az egészet forgassuk össze. Öntsük egy 18 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük meg kb 25-28 perc alatt (légkeveréses)
A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük ki belőle, és éles kés segítségével vágjuk ketté (morzsálódik, de ez így jó!).
Ezalatt készítsük el a krémet:
A tejszínt verjük fel kemény habbá a habfixálóval együtt. A mascarponét keverjük habosra a nyírfaporcukorral és a kétféle lereszelt citromhéjjal. Facsarjuk hozzá a lime levét, majd forgassuk bele a kemény habbá felvert tejszínt.
Kenjünk a tortalap tetejére a krémből, tegyük rá a másik lapot, azt is kenjük meg a krémmel, majd kívülről is kenjük be az egész torta oldalát vele.
Tegyük hűtőbe minimum 1-2 órára (de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtőben marad), majd a tortára reszeljünk rá egy lime héját.
Tegnap megsütöttem!Hibátlan volt.Köszönöm a receptet!
Nagyon megtetszett a recept, kissé módosítottam csak rajta, mivel nem volt itthon narancs és lime. Köszönöm.
Andrea, szerintem használhatsz helyette kókuszzsírt.Kedves Névtelen, szerintem lecserélheted, de akkor egy más állagú tésztát fogsz kapni, mert a rétesliszttől lesz a tésztája morzsalékos, könnyű. Ha megcsinálod zabpehely-mandula kombinációval meséld majd el milyen lett!S.
A fehérlisztet szeretném kerülni. Módosíthatom a receptet úgy, hogy 80 gr zabpehelylisztet és 100 gr. darált mandulát használnék? Köszönöm.
Nagyon guszta! A szolomagolaj helyett hasznalhatok kokuszzsirt? Koszonom.