ZSERBÓTORTA

Férjem kedvence a zserbó, most születésnapjára tortának készítettem el. A fehér lisztet fele arányban zabpehelyliszttel helyettesítettem, a cukrot pedig nyírfacukorral. Ezt a mennyiséget megduplázva egy nagy gáztepsi méretű adagot készíthetünk.

HOZZÁVALÓK

Tésztához:

175 gramm zabpehelyliszt

175 gramm fehér liszt

1 tojás

25 gramm friss élesztő

100 ml tej

50 gramm nyírfacukor

200 gramm vaj

1/2 kk szódabikarbóna

Töltelékhez:

350 gramm baracklekvár (édesítőszeres)

250 gramm darált dió

200 gramm nyírfaporcukor

1 ek vanliaaroma

Tetejére:

100 gramm jó minőségű (cukrozatlan) étcsokoládé

80 gramm vaj

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt egy csipet nyírfacukorral a langyos tejben elmorzsoljuk, félretesszük felfutni. A liszteket keverjük össze, majd a vajjal morzsoljuk  el. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a maradék nyírfacukrot, a tojást, a szódabikarbónát és a sót, majd jó alaposan gyúrjuk össze.
A tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd osszuk 3 egyenlő részre. Nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőformánk.
Vegyünk elő egy 24 centiméteres kapcsos tortaformát, majd sütőpapírból vágjunk ki egy akkora kört mint a sütőforma.
Tegyük a sütőforma aljába az első réteg tésztát. Szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg a  lekvárral, és szórjuk meg a nyírfaporcukorral összekevert darált dió felével.
Ráhelyezzük a másik lapot, azt is ugyanígy készítjük elő, erre rátesszük a harmadik lapot, úgy hogy a széleket kicsit betakarjuk vele.
A tortát kb 1 órán át kelesaztük meg, szurkáljuk meg villával a tetejét, és 175°C-os sütőben 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk kihűlni, majd a csokoládét tördeljük össze, adjuk hozzá a vajat, és mikroba, néha megkeverve olvasszuk meg. Keverjük simára, majd simítsuk a tésztára és hagyjuk megdermedni.
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!
Címkék: , , ,
Tovább a blogra »