TARTE FALMBÉE (tojásmentes)

Tarte flambée, flammekueche, vagy akár Flammkuchen. Mind ugyanaz a francia, elzászi tradicionális vékony tésztájú, lángolt lepényt takarja. legalábbis a franciák szerint francia tradicionális. Ugyanis a németek ugyanúgy magukénak tartják, csak más névvel illetik.
De az biztos, hogy ugyanazt a vékonyra nyújtott kenyértésztát takarja, melyet egy tejtermékes keverékkel kennek meg, sózzák, borsozzák, megszórják füstölt lardonnal (húsos szalonnával) és vékonyra karikázott hagymával.
 
A francia elnevezése a “flambée” (lángolt, lánggal megégetett) szó itt kissé csalóka, mert bár az eredeti jelentése alkohollal való flambírozást jelent, itt a kemencében lévő lángokkal való égetést, sütést jelenti. Innen is jön a rövidült változata, a “flammes”.
Ez a tradicionális étel a kenyérsütéssel – érthető módon, hiszen a tészta is vékonyra nyújtott kenyértészta – áll kapcsolatban. Régebben fatüzelésű kemencékben sütötték a kenyereket, ám a kemencék begyújtásakor túl magas volt a hőmérséklete. Ennek a lepénynek a megsütésével várták meg, hogy kellőképpen “lehűljön” a kemence a kenyerekhez. A forró kemencében 2-3 perc alatt készre sült, majd kivéve fadeszkára fektették, 4 vagy 8 téglalap alakú szeletere vágták, levágták a megfeketedett széleit és mindenki elvehette a neki járó négyzetet, amit vagy hideg sörrel, vagy fehér borral öblítettek le.
 
Az 1960as évektől ez a fogás felkerült az éttermek, sörözők kínálatai közé, így már nem csak a  kenyérsütéshez közeli emberek fogyasztották. Nagyon hamar ismert és kedvelt fogás lett, és bár éttermekben is kínálják, mégis megmaradt az a szokás, hogy a mai napig kézzel eszik.
 
A tare flambée szülővárosának az elzászi Kochersberget tartják, de nem csak a Rajnán innen, hanem a Rajnán túl is felszolgálják. A moselle-i régióban a creme fraiche helyett tejszínt használnak. Az alaptésztára tehetünk bármit, amit megkívánunk: a szalonna helyett tehetünk rá gombát, megszórhatjuk gruyere, vagy munster sajttal. De készíthetünk belőle desszertet is tejszínnel és almával, majd a végén Calvadosszal flambirozva.

A tojás-, – feltéttől függően a hús-; – és cukormentes diétákban fogyasztható!

 
HOZZÁVALÓK

A TÉSZTÁHOZ

250 gramm liszt (T45)

25 gramm friss élesztő

12,5 cl langyos víz

12,5 gramm vaj

1 tk só

A FELTÉTHEZ:

300 gramm zsíros tejföl

50 gramm juhsajt

1 főzőhagyma

125 gramm szeletelt bacon

1 kk só

0,5 kk őrölt bors

0,5 kk őrölt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

Keverjük el az élesztőt a vízben, adjuk hozzá a lisztet a vajat és a sót, majd egy robotgépben (dagasztókarral) vagy kézzel, ügyelve arra, hogy kellő mennyiségű levegő kerüljön a tésztába.

Nedves ronggyal letakarva hagyjuk kelni (kb 1 órát)

Tisztítsuk meg a hagymát, majd karikázzuk fel. Egy serpenyőben kevés olívaolajat (vagy vajat) hevítünk,és a hagymát alacsony lángon, áttetszővé pároljuk.

Egy tálban keverjük össze a tejfölt és a juhsajtot. Adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot és a szerecsendiót.

A megkelt tésztát vágjuk ketté, és nyújtsuk ki 1-2 mm vastagságú téglalappá. Kenjük meg a krém felével, majd szórjuk meg a szalonnával és a hagymával.

220°Cra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre!

 
 
 
Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »