MADÁRTEJ – ÎLE FLOTTANTE ( glutén- liszt- fehér cukor- húsmentes)
Ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK… Az édesség jegyében most ezek a tejben főtt galuskák készültek, amelyek hisszük vagy sem, eredetileg a francia konyha remekei.
Személy szerint ezt az édességet sokkal jobban kifejezi a francia, ami “Île flottante”, avagy úszó szigetként hívja. Más konyhákban is megtalálható: az angolban “floating island”ként, a spanyoloknál “isla flotante” néven ismerik.
Még olyan babona is létezik vele kapcsolatosan, hogy a kismamáknak szülés után beindítja a tejképződését.
Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, a kezdők is bátran nekiállhatnak!
A glutén- liszt- cukor- húsmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
4 egész tojás
1,25 liter tej
1 csomag vaníliapuding
100 gramm nyírfacukor
1 ek vaníliakivonat
vaníliaaroma
ELKÉSZÍTÉS
A tojások fehérjéjét egy ek nyírfacukorral verjük kemény habbá.
A tej felét forraljuk fel, majd egy evőkanál segítségével szaggassunk bele 3-4 nagyobb habgolyót. A galuskák mindkét oldalát főzzük 1-1 percig, majd egy szűrőkanállal kiszedjük.
A tojássárgáját keverjük habosra a maradék nyírfacukorral és a pudingporral, majd lassan adjuk hozzá a hideg tejet is. Adjuk a pudingos masszát a forró tejhez és forraljuk fel – sűrítsük be -.
Hűtsük le és a kifőtt habgaluskákkal tálaljuk.
Ezek is érdekelhetnek:
-
FETÁS-ROZMARINGOS ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES (glutén-, liszt-, tojás-, fehér cukor-, húsmentes)
-
KAPROS-TÚRÓS ZÖLDSÉGLEPÉNY (glutén-, liszt-, fehér cukor-, húsmentes)
-
Céleri Rémoulade – Zellersaláta (glutén-, liszt-, fehér cukor-, húsmentes)
-
Villámgyors (10 perces) mindenmentes menüajánló (glutén-, liszt-, tej-, tojás-, hús-, fehér cukor mentes)