Chez Sandra

Készítsünk otthon tejterméket! Provence-i és borsos sajt (glutén-, liszt-, tojás-, szója-, élesztő-, hozzáadott cukormentes)

KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET sorozatunkban most borsos és provence-i zöldfűszeres kéregben lévő sajt elkészítését mutatjuk be.
Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, nyugodtan vágjunk bele. Az egyes fázisokban vele foglalatoskodott idő bár pár perc csak csupán, így is több nap mire elkészül. De mégis érdemes, mert a házi, magunk által csinált (DIY), adalékanyag mentes finom sajtot kínálhatunk a magunk, családunk avagy barátaink nagy örömére. 

 

A glutén-, liszt-, tojás-, szója-, élesztőmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!

 

HOZZÁVALÓK
 
1 doboz Faisselle / vagy kb 4-5 doboz natur joghurt esetleg cottage cheese
ízlés szerint tört bors, apróra vágott (esetleg szárított) zöldfűszer

ELKÉSZÍTÉS
Készítsünk elő egy textilpelenkát, vagy valami laza szövésű anyagot. A faisselle-t bontsuk ki, vegyük ki a szűrővel együtt, és alaposan hagyjuk lecsöpögni,  majd rakjuk a textíliával becsavarva a szűrőbe.
Tegyük egy salátás tálra vagy fazékra, hogy csöpöghessen – az a lényeg, hogy a szűrő ne érjen bele a lecsöpögött savóba.
Ha joghurtból készítjük, sokkal több folyadék távozik belőle, a faisselle-ből vagy cottage chees-ből kb annyi amennyit a pelenka felvesz.
Tegyük hűvös helyre, hogy ne romoljon meg. Érdemes egy pár óra múlva újracsomagolni. Minél gyakrabban csomagoljuk át, annál hamarabb lesz kész a finom sajtunk.
Kb egy nap után a kapott sűrű krémet sózzuk, borsozzunk, és hozzákeverhetünk valamilyen ízesítést is. 
Én általában durvára tört borsal borítom be, vagy provence-i fűszerkeverékkel.

 
 
A masszát formázzuk a megfelelő korong alakúra, és egy újabb pelenkába csomagolás következik.. 
A sajtot rakjuk vissza a hűtőbe, majd egy pár óra múlva nézzük meg és csomagoljuk át.
Tálaláskor vörösbort és friss baguette-t kínáljunk hozzá.
Készíthetjük kecske és juh faisselleből vagy joghurtból is, mindkettőből nagyon finom!

 
kecske és juh sajt…
 
 
kecske sajt provence-i fűszerekkel
 
      
   juh sajt durvára tört borssal
 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!