KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET – A NAGY TÚRÓ PROJEKT – TÚRÓ FRANCIAORSZÁGBAN 3/1

Sajnálatos módon Franciaországban még mindig nem árulnak túrót. Mivel családunk nagy túrószerető, így megpróbálkoztam itthon vele. Nem nagy ördöngösség az elkészítése, és nagyon jó lett. A tiszta munkaidő nem több 5 percnél. Ha adott mennyiséget akarunk csinálni, arra ügyeljünk, hogy 1 liter tejből kb. 20 dkg túró lesz.
 
HOZZÁVALÓK

1 liter házi tej

1 ek tejföl v creme fraiche

ELKÉSZÍTÉS

A házi tejet forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt (vagy creme fraichet), és hagyjuk letakarva szobahőmérsékleten állni 2-3 napig.

Miután a tej megaludt, a felső fél cm-es réteget szedjük le, a többit tegyük egy edénybe.

Egy “eggyel nagyobb méretű lábosba” tegyünk fel vizet a “tűzre”, erre tegyük rá az aludttejes edényt. (Az edény beleér ugyan a nagyobb edény vizébe, de nem süllyed el benne a füle miatt!)

Szóval takarék lángon kezdjük el melegíteni, lassan, majd egy idő után elválik a savója, amikor ez már forró, egy villával óvatosan nyúljunk bele a tejbe, és kicsit mozgassuk meg.

Ne nagyon, mert akkor nagyon apró szemű lesz a túrónk. Ekkor már elválik a túró. Végül tésztaszűrőben alaposan csepegtessük le.Én este szoktam csinálni, éjjelre “magára” hagyom és reggel a friss túró vár már.
Hamarosan azt is megmutatjuk, hogy készítsünk Franciaországban kapható kész tejtermékből túrót!
Facebookon is ott vagyok:
Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »