Sajnálatos módon Franciaországban még mindig nem árulnak túrót. Mivel családunk nagy túrószerető, így megpróbálkoztam itthon vele. Nem nagy ördöngösség az elkészítése, és nagyon jó lett. A tiszta munkaidő nem több 5 percnél. Ha adott mennyiséget akarunk csinálni, arra ügyeljünk, hogy 1 liter tejből kb. 20 dkg túró lesz.
HOZZÁVALÓK
1 liter házi tej
1 ek tejföl v creme fraiche
ELKÉSZÍTÉS
A házi tejet forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt (vagy creme fraichet), és hagyjuk letakarva szobahőmérsékleten állni 2-3 napig.
Miután a tej megaludt, a felső fél cm-es réteget szedjük le, a többit tegyük egy edénybe.
Egy “eggyel nagyobb méretű lábosba” tegyünk fel vizet a “tűzre”, erre tegyük rá az aludttejes edényt. (Az edény beleér ugyan a nagyobb edény vizébe, de nem süllyed el benne a füle miatt!)
Szóval takarék lángon kezdjük el melegíteni, lassan, majd egy idő után elválik a savója, amikor ez már forró, egy villával óvatosan nyúljunk bele a tejbe, és kicsit mozgassuk meg.
Ne nagyon, mert akkor nagyon apró szemű lesz a túrónk. Ekkor már elválik a túró. Végül tésztaszűrőben alaposan csepegtessük le.Én este szoktam csinálni, éjjelre “magára” hagyom és reggel a friss túró vár már.
Egy “eggyel nagyobb méretű lábosba” tegyünk fel vizet a “tűzre”, erre tegyük rá az aludttejes edényt. (Az edény beleér ugyan a nagyobb edény vizébe, de nem süllyed el benne a füle miatt!)
Szóval takarék lángon kezdjük el melegíteni, lassan, majd egy idő után elválik a savója, amikor ez már forró, egy villával óvatosan nyúljunk bele a tejbe, és kicsit mozgassuk meg.
Ne nagyon, mert akkor nagyon apró szemű lesz a túrónk. Ekkor már elválik a túró. Végül tésztaszűrőben alaposan csepegtessük le.Én este szoktam csinálni, éjjelre “magára” hagyom és reggel a friss túró vár már.
Hamarosan azt is megmutatjuk, hogy készítsünk Franciaországban kapható kész tejtermékből túrót!
Ricotta, hüttenkäse (cottage cheese) es quark – egyik sem turo, de valamelyest hasonlitanak ra (ezeket en Svajcban veszem)
Nyugodtan Bandris 🙂
Tejfol helyett vajon jo, ha egy kanal crème fraîche-t adunk hozza (a zsirosabbol)?
azt hiszem ez a faisselle vagy mi volt. vagy fromage feulleté vagy foulleté vagy nemtudom már tényleg 😀
huha.. jó nehéznek tűnik 🙁 múltkor vettem valami sajtfélét, de annyira féltem a csalódástól, hogy nem túró lesz hogy csak állt szomorúan a hűtőben míg végül meg nem romlott, fel sem bontottam, úgy dobtam ki 🙁 pedig körözöttet akartam csinálni 🙁 valami kék kockás doboza volt, kicsit olyasmi mint a tejföl, de szerintem már sosem tudom meg. nekem annyi is elég lenne ha valami hasonló dolgot találhatnék, aminek legalább túróíze van. valaki valami ötlet?
Szia !Ha megbizható helyről veszed a tejet nem szükséges felforralnod.Nekem van egy igazi tehenem és sosem forralom mert igy nem lesz tejfolöd.üdv Mandula